Aliancia: Referendum reaguje na tlaky predefinovať rodinu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rodina
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 25. januára (WEBNOVINY) – Referendum o ochrane rodiny reaguje podľa hovorcu Aliancie za rodinu Petra Kremského na tlaky, ktorých účelom je predefinovanie prirodzenej rodiny. Vyhlásil to v nedeľu v diskusnej relácii O 5 minút 12 televízie RTVS.

Podľa Kremského sa v slovenskej spoločnosti hovorí o ochrane rodiny veľmi málo a rodina je braná ako samozrejmosť. Potichu popri tom podľa neho prichádzajú na Slovensko rôzne idey a stratégie, ktorých úlohou je rodinu relativizovať.

Inštitút registrovaných partnerstiev sa v Česku osvedčil

Keď aliancia prišla s iniciatívou na ochranu rodiny, médiá sa im podľa Kremského vysmievali alebo ich ignorovali. „Potom sa prišlo na to, že tú petíciu podpísalo vyše 400-tisíc ľudí, a to už asi nebudú fanatici a začalo sa to brať vážne,“ povedal. Podľa Kremského prieskumy ukazujú, že na Slovensku 70 až 80 percent ľudí podporuje požiadavky Aliancie za rodinu.

Vyjadrenie názoru je podľa neho súčasť slobodnej diskusie a referendum reakciou na nezáujem politikov o problematiku rodiny. Zástupcovia LGBTI komunity na Slovensku sa diskusie v relácii odmietli zúčastniť, keďže podľa nich referendum rozdeľuje spoločnosť, spôsobuje konflikty medzi ľuďmi a kampaň protistrany znemožňuje slušnú diskusiu. Český aktivista za práva LGBTI Jiří Hromada v relácii vyhlásil, že postoj slovenských aktivistov chápe.

Neheterosexuálne menšiny majú podľa neho právo na spoločenskú akceptáciu. Ako zdôraznil, inštitút registrovaných partnerstiev sa v Českej republike osvedčil a vytvára stále nové šťastné páry. Dodal tiež, že deti majú právo vyrastať medzi ľuďmi, ktorí ich milujú a starajú sa o ne. Podľa skúseností zo zahraničia môžu podľa Hromadu adopcie pármi rovnakého pohlavia právam detí iba prospieť.

Referendum o ochrane rodiny
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Druhý pilier je vhodný pre istú skupinu ľudí

Ďalšou diskutovanou témou v rámci relácie o 5 minút 12 bol zámer vlády otvoriť druhý pilier dôchodkového sporenia. Podľa ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera je druhý pilier vhodný pre istú skupinu ľudí, prevažne nadpriemerne zarábajúcich a takých, ktorý majú aspoň 30 rokov do dôchodku. Ostatným však podľa neho skôr škodí, čo sa odrazilo aj na nízkych vyplatených dôchodkoch.

Preto by podľa neho mali mať ľudia právo z druhého piliera vystúpiť. Podľa nezaradeného poslanca Ľudovíta Kaníka je dôchodkový systém založený na prvom pilieri do budúcnosti neudržateľný. Fungovanie druhého piliera podľa neho narušili Ficove vlády neustálymi vstupmi do systému a jeho manipuláciou.

„Preto systém nemohol fungovať tak, ako bol nastavený,“ povedal Kaník. Financiami z druhého piliera chce podľa neho vláda po jeho otvorení financovať ďalšie sociálne balíčky. Podľa ministra Richtera by občania mali mať v prípade záujmu možnosť opustiť druhý pilier najneskôr do pol roka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Aliancia za rodinu