Žilinskí poslanci vzali primátorovi Chomovi niektoré výsady

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Igor Choma
Igor Choma Foto: SITA/Lukáš Macek

ŽILINA 27. januára (WEBNOVINY) – Nové žilinské zastupiteľstvo, v ktorom už nedominujú poslanci Smeru-SD, ale nezávislí, zobralo primátorovi niektoré výsady. Primátor už nebude môcť sám bez súhlasu poslancov narábať s rozpočtom mesta a tiež nebude mať výsostné právo rozhodovať o tom, komu z verejnosti dovolí vystúpiť v mestskom zastupiteľstve.

Šesťčlennému klubu Sieť – NOVA sa s podporou jedenástich poslancov klubu nezávislých podarilo presadiť aj otvorenejšie poradné komisie, keď po novom budú ich členmi okrem poslancov aj nominovaní odborníci a na rokovaní sa bude môcť zúčastňovať aj laická verejnosť.

Choma rešpektoval skoro všetky zmeny

Primátor Igor Choma (Smer-SD) viac-menej rešpektoval všetky zmeny, prekážalo mu však, že s desiatimi zásadnými návrhmi prišiel poslanecký klub Sieť – NOVA na poslednú chvíľu a teda poslanci nemali čas vopred ich prediskutovať. Napríklad líder žilinskej Siete Martin Kapitulík chcel odvolať konateľov či členov dozorných rád v spoločnostiach s účasťou mesta.

Primátor ho upozornil, že ak tak urobia, spoločnosti by mali dva mesiace zviazané ruky, keďže odvolaných členov je potrebné nahradiť novými a tí musia prejsť cez časovo náročné výberové konania a následne byť schválení opäť aj zastupiteľstvom.

„Nemám nič proti tomu, aby sme rokovali a určili nové zastúpenia v orgánoch všetkých spoločností, kde má mesto zastúpenie. Ale najprv urobme výberové konania a potom, keď schválime nové orgány spoločností, odvolajme tých, ktorí tam sú. Veď by sme tie spoločnosti znefunkčnili. A nie je to ani v zmysle zákona. Toto je vyslovene populistický krok, nemá s racionalitou nič spoločné,“ reagoval na návrh poslanca Siete žilinský primátor Igor Choma.

O vypočutí občana rozhodne zastupiteľstvo

Zilina
Foto: ilustračné, SITA/Milo Fabian

Vyššiu odbornosť ôsmich komisií, ktoré sú však len poradným orgánom mestského zastupiteľstva, majú priniesť noví členovia- odborníci z radov verejnosti, ktorých môže byť dokonca viac ako samotných poslancov. Kluby Sieť – NOVA a nezávislí očakávajú, že s odborníkmi za chrbtom budú rozhodnutia zastupiteľstva fundovanejšie a kultúra rokovania vyššia.

Choma sa naopak obáva, že v prípade neobmedzeného počtu odborníkov či zástupcov verejnosti by sa rokovanie komisií mohlo vymknúť spod kontroly. Primátor tiež zhodnotil, že odborníci, ktorých si poslanci do komisií nominovali, nie sú nepolitickí a viceprimátor Patrik Groma lídrovi žilinskej Siete Kapitulíkovi vytkol, že neoslovili odborníkov z miestnych školských, kultúrnych, športových či sociálnych organizácií.

Právo rozhodovať, kto z verejnosti bude môcť vystúpiť v mestskom zastupiteľstve, už nebude mať primátor, ale samotné zastupiteľstvo. Iniciátorkou tejto zmeny je poslankyňa klubu Sieť – NOVA Ľudmila Chodelková, ktorá sa ešte ako riaditeľka Centra voľného času Žirafa usilovala o vystúpenie v zastupiteľstve, no primátor jej to neumožnil. Po novom bude o vypočutí občana priamo na rokovaní zastupiteľstva rozhodovať hlasovaním všetkých 31 poslancov.

Primátor Žiliny už nebude môcť sám bez súhlasu poslancov narábať s rozpočtom mesta. Túto výsadu si dal schváliť Choma v roku 2011, keď ešte mali v zastupiteľstve prevahu poslanci Smeru-SD. Poslanci dali primátorovi možnosť prakticky neobmedzene presúvať prostriedky v rámci schváleného rozpočtu, a to aj medzi rôznymi oblasťami.

Prevahu majú nezávislí poslanci

Choma vtedy poslancom prisľúbil, že právomoc, ktorú mu dali, nezneužije a bude ju využívať len na operatívne riešenie problémov. Choma zrušenie tejto právomoci rešpektuje a hovorí, že to, čo takto mohol jednoducho vyriešiť on sám, bude teraz musieť riešiť zvolávaním mimoriadnych zasadnutí zastupiteľstva.

Výrazné zmeny v žilinskom mestskom zastupiteľstve umožnilo nové rozloženie politických síl, keď primátor Choma už nemá takú početnú podporu poslancov Smeru ako predchádzajúce štyri roky a v zastupiteľstve majú dnes prevahu nezávislí poslanci. V predošlom zastupiteľstve mala strana Smer-SD 14 poslaneckých kresiel, kým aktuálne má šesť mandátov.

V 31-člennom zastupiteľstve dominuje jedenásťčlenný klub nezávislých, klub nezaradených poslancov má osem členov, klub Smer-SD a klub koalície Sieť – NOVA po šesť poslancov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Igor Choma