Školstvo sa podľa Poliačika musí prispôsobiť novým výzvam

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
ilustračné foto Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 27. januára (WEBNOVINY) – Slovenské školstvo sa musí prispôsobiť novým výzvam. Ak to nedokáže, môže vychovávať 15-tisíc sústružníkov, ale je možné, že o 15 rokov nebudú žiadne sústruhy, povedal v závere prvého dňa 46. schôdze parlamentu počas rozpravy k návrhu zákona o odbornom vzdelávaní poslanec za SaS Martin Poliačik. Poslanec podľa vlastných slov nekritizuje, že rezort školstva chce spojiť prax so vzdelávaním, nerozumie však posilňovaniu normatívov pre isté odbory, ako napríklad chovateľstvo oviec, ale grafický dizajn štát výraznejšie nepodporuje.

„Doba sa vyvíja,“ konštatoval poslanec liberálov s tým, že nikto nevie, ktoré odbory bude Slovensko potrebovať o desať rokov. Vzdelanie by sa preto malo sústrediť na kvalitu a jazyky. Zdôraznil, že hoci vyštudoval filozofiu, manuálna práca mu nie je cudzia a istý čas sa živil aj ako tesár. Jazyky však podľa jeho slov využije každý mladý človek.

Cieľom zákona o odbornom vzdelávaní je pripraviť novú komplexnú právnu úpravu celej problematiky odborného vzdelávania a prípravy v stredných odborných školách. Návrh upravuje typy stredných odborných škôl, overenie spôsobilosti zamestnávateľa poskytovať praktické vyučovanie v systéme duálneho vzdelávania a dáva legislatívny rámec duálnemu vzdelávaniu. Inšpiráciou pre ministerstvo školstva boli pozitívne skúsenosti s duálnym vzdelávaním v Nemecku, Rakúsku a Švajčiarsku ako aj pôsobenie firiem z týchto krajín na Slovensku.

Novým zákonom chce ministerstvo školstva reagovať na meniace sa potreby trhu práce. Zabezpečiť to chcú úzkou spoluprácou odborných škôl so všetkými zainteresovanými subjektmi, a to so štátnou správou, územnou samosprávou, zamestnávateľmi, stavovskými a profesijnými organizáciami a zástupcami zamestnancov. V systéme duálneho vzdelávania sa žiak pripravuje na výkon povolania či odborných činností podľa konkrétnych potrieb a požiadaviek zamestnávateľa. Žiak tak absolvuje praktické vyučovanie priamo u zamestnávateľa.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Martin Poliačik
Firmy a inštitúcie SaS Sloboda a Solidarita