Štrajk justičných odborárov je predčasný, tvrdí Borec

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Tomas borec
Minister spravodlivosti, Tomáš Borec počas prvého brífingu od nástupu do funkcie. Bratislava, 5. apríl 2012. Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 29. januára (WEBNOVINY) – Minister spravodlivosti Tomáš Borec pokladá rozhodnutie justičných odborárov o štrajku za predčasné. Ako uviedol po zasadnutí vlády, mal viacero rokovaní s odborármi a prisľúbil im, že bude rokovať o ich požiadavkách s ministrom financií Petrom Kažimírom. „Svoj sľub plním, na budúci týždeň sa stretnem so šéfom rezortu financií,“ zdôraznil Borec.

„Z môjho pohľadu sa pri rozhodnutí o štrajku v polovici februára unáhlili. Trošku trpezlivosti by nezaškodilo,“ vyhlásil minister. Bude dôležité, ako sa odborári postavia k tomu, čo s ministrom financií vyrokuje. Ako doplnil, je nepochybné, že v porovnaní s tým, ako im narastá agenda, sú ich platy malé.

Plánovaná je takmer stopercentná účasť

Justiční odborári pripravujú štrajk na polovicu februára. Podľa predsedníčky Odborového zväzu justície Marty Božkovej sa k dnešnému dňu na ňom chystá zúčastniť 98 percent zamestnancov v justícii. Ide predovšetkým o asistentky sudcov, zamestnancov podateľní a infocentier.

V deň štrajku, termín ktorého spresnia minimálne tri dni pred jeho konaním, štrajkujúci zamestnanci justície neprídu do práce. Časť štrajkujúcich zamestnancov príde na protestné zhromaždenie do Bratislavy. Božková nevedela potvrdiť, či ich rozhodnutie ísť do štrajku ešte ovplyvní výsledok rokovania ministra spravodlivosti Tomáša Boreca a ministra financií Petra Kažimíra o úprave tohtoročného rozpočtu pre rezort justície.

„Štrajk je už odsúhlasený, zvolený je aj štrajkový výbor. Ak budú známe výsledky rokovania ministrov, štrajkový výbor môže posúdiť pôvodné rozhodnutie,“ doplnila.

Požiadavky podporila aj Súdna rada SR

Justiční odborári chcú štrajkovať za štyri požiadavky – zvýšenie rozpočtu ministerstva spravodlivosti minimálne o 25 percent, zabezpečenie materiálno-personálneho a ekonomického chodu súdov, okamžité prijatie osobitného zákona o postavení zamestnancov v justícii a zlepšenie sociálno-ekonomickej situácie zamestnancov justície.

Podľa Božkovej s ich požiadavkami súhlasí aj väčšina sudcov. Podporu požiadavkám odborárov vyjadrila aj Súdna rada SR. V prijatom uznesení rada pripomenula, že zabezpečenie výkonu súdnictva sa nezaobíde bez kvalifikovaných a spravodlivo odmeňovaných zamestnancov súdov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Tomáš Borec
Firmy a inštitúcie MS Ministerstvo spravodlivosti SR