Bratislava bude v provizóriu, Nesrovnal čelí kritike

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nesrovnal
Ivo Nesrovnal zabojuje o post primátora Bratislavy ako nezávislý kandidát. Foto: archívne, SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 29. januára (WEBNOVINY) – Hlavné mesto Bratislava začína rok v rozpočtovom provizóriu, schválený totiž ešte nie je tohtoročný rozpočet. Bratislavskí mestskí poslanci sa síce majú na prvom tohtoročnom zasadnutí stretnúť už budúci týždeň (5. februára), no o návrhu rozpočtu budú rokovať až na marcovom zasadnutí.

Agentúre SITA to potvrdila hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová s tým, že primátor Ivo Nesrovnal nastúpil do funkcie len v decembri 2014 a príprava rozpočtu si vyžaduje určitý čas.

Termín sa presunul na marec

Rozhodnutie predložiť návrh rozpočtu až na marcovom zasadnutí kritizuje predseda mestského poslaneckého Klubu pre Bratislavu Martin Borguľa. Podľa neho je to neskoro. „Nové mestské zastupiteľstvo začalo svoju činnosť už v decembri. Pôvodne sa malo o rozpočte rokovať na februárovom zasadnutí, teraz sa termín presunul na marec,“ uviedol Borguľa.

Podľa neho je urýchlené schválenie mestského rozpočtu v záujme mestských organizácií, inštitúcií i obyvateľov, preto primátora vyzval, aby rozpočet predložil čo najskôr. Do marcového zasadnutia zastupiteľstva sa pritom mestskí poslanci stretnú dvakrát. Prvé tohtoročné zasadnutie je naplánované na 5. februára, ďalšie na 26. februára. Podľa hovorkyne Bratislavy si príprava rozpočtu vyžaduje čas.

Ftáčnik sa s poslancami na návrhu rozpočtu nezhodol

„Primátor sa musí podrobne oboznámiť s hospodárením mesta za uplynulé obdobie a predložiť taký rozpočet, ktorý bude odrážať priority fungovania Bratislavy na ďalšie obdobie,“ vysvetľuje Skokanová. Nový primátor však v minulom volebnom období pôsobil v mestskom zastupiteľstve ako poslanec, navyše šéfoval i finančnej komisii mesta.

V rozpočtovom provizóriu začínala Bratislava aj uplynulý rok 2014. Vtedajší primátor Milan Ftáčnik sa totiž s poslancami na návrhu rozpočtu nezhodol, z rokovania ho v decembri 2013 stiahol. Poslanci rozpočet potom schválili koncom januára 2014.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivo NesrovnalMartin BorguľaMilan Ftáčnik