Obrana kúpila pneumatiky za desaťtisíce eur, sú nepoužiteľné

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Armáda má novú techniku, pribudlo jej 30 áut
Nové nákladné automobily značky Aktis a Tatra, ktoré odovzdal Minister obrany SR Martin Glváč na základni Západ v Nemšovej. Nemšová, 16. január 2014. Foto: SITA/Tomáš Somr

BRATISLAVA 28. januára (WEBNOVINY) – Na ministerstve obrany kúpili za desiatky tisíc eur zimné gumy na nákladné vozidlá, ktoré niekoľko rokov ležali v sklade. Keď ich nakoniec chceli vojaci použiť, zistili, že sa použiť nedajú, pretože pri ich kúpe netrafili typ ani veľkosť. Informovala o tom televízia Markíza v stredajších Televíznych novinách.

„Majú odlišnú konštrukciu a iný rozmer a neboli testované,“ povedal Markíze hovorca rezortu obrany Martin Čambalík. Na ministerstve kúpili presne 250 takýchto pneumatík za 174-tisíc eur. Zodpovednosť za nákup si podľa Markízy nechce priznať nikto.

„Nákup realizoval bývalý riaditeľ úradu akvizícii na MO SR,“ hovorí Čambalík. Riaditeľom tohto úradu bol v tom čase Pavol Líška. Nákup podpísal, lebo mu vraj z generálneho štábu povedali, aké gumy potrebujú, tak ich kúpil.

„Oni povedali, že to potrebujú, tak som to podpísal,“ konštatoval Líška. Jeho šéfom bol v roku 2011 minister obrany Ľubomír Galko. Zodpovednosť odmieta s tým, že potrestaní by mali byť vojaci, ktorí podali návrh na nákup nesprávneho typu pneumatík.

„Ani riaditeľ ani minister predsa nepríde ku gumám, či sú OK a nezačne ich merať,“ dodal Galko. Ministerstvo už podľa Markízy začalo preverovať, kto všetko obchod realizoval a nevylučuje ani vyvodenie trestnoprávnej zodpovednosti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ľubomír Galko
Firmy a inštitúcie MO Ministerstvo obrany SR