V hre je život detí, vyzývajú biskupi k účasti na referende

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Knaz kostol
Foto: ilustračné, Shutterstock

BRATISLAVA 30. januára (WEBNOVINY) – Konferencia biskupov Slovenska (KBS) cez víkend vyzve pastierskym listom veriacich k účasti na referende. Ako napísali v liste, ktorý sa bude cez víkend čítať vo všetkých katolíckych kostoloch počas omší, 7. februára dostávajú ľudia príležitosť vstať a konať. Vykročiť k urnám a prispieť k záchrane mladých životov i rodín.

VŠETKO O REFERENDE O OCHRANE RODINY SA DOČÍTATE

—–> TU.

„Povedať, že ja na referendum nejdem, lebo aj tak bude neplatné, neobstojí. Veď by som k jeho neplatnosti svojou neúčasťou prispel aj ja. Nie každej generácii sa dostáva možnosť rozhodovať o budúcnosti svojej vlasti; my sa ocitáme pred výzvou vyjadriť svoj postoj voči najzákladnejším hodnotám života,“ napísali katolícki biskupi v liste.

Veriaci majú podať svedectvo o dôstojnosti človeka

Zároveň vyzývajú veriacich, aby neváhali povzbudiť aj svojich známych, priateľov či príbuzných, aby išli na referendum pre dobro a budúcnosť Slovenska. „Aj tých, ktorých nestretávate v chráme, a rodina je pre nich dôležitá. Využite hoci aj sociálne siete, povzbuďte čím viacerých, podajte svedectvo o pravde, o dôstojnosti človeka,“ povzbudzujú biskupi.

Nie náhodou bol podľa biskupov v posledných mesiacoch boj o naše vedomie a svedomie taký intenzívny. „Počuli sme zo všetkých strán: „referendum je pridrahé“…, „referendum je zbytočné…“, „referendum je nepriateľské voči menšinám…“, „referendum je proti ľudským právam…“ To všetko nás malo odradiť, aby sme nepristúpili k urnám. Nie je však práve referendum vyjadrením základného ľudského práva na názor? Dokonca nechýbali ani hlasy, že Slovensko sa týmto referendom odkláňa od údajnej línie Svätého Otca, pápeža Františka,“ upozornili slovenskí biskupi.

Manželský pár je Božím obrazom

Zároveň pripomenuli slová z januárovej omše pápeža pre Slovákov v Ríme: „Cirkev na Slovensku je v tejto chvíli a v tomto čase odvážna, bojuje za ochranu rodiny. Len tak ďalej!“

Podľa slovenských biskupov by pápež František odpovedal na otázky nastávajúceho slovenského referenda jednoznačné áno. „Áno“ by povedal manželstvu ako zväzku jedného muža a jednej ženy. Svätý Otec na jar minulého roka vyhlásil: „Manželský pár je Božím obrazom, je to muž a žena, obaja spolu, nie len muž a len žena; ale obaja. Toto je obraz Boha, obraz lásky, tam je s nami Božia zmluva, je tam zosobnená – v tej zmluve medzi mužom a ženou“.

Referendum o ochrane rodiny
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Eutanázia je hriechom proti Stvoriteľovi

Jasné „áno“ by podľa biskupov povedal František pre zákaz adopcie detí osobám rovnakého pohlavia. Pápež František varuje: „V hre je život mnohých detí, ktoré budú dopredu diskriminované a obraté o možnosť ľudského dozrievania, ktoré sa podľa Božej vôle má uskutočňovať s jedným otcom a s jednou matkou. V hre je úplné odmietnutie Božieho zákona, vpísaného do našich sŕdc. Nebuďme naivní: toto nie je len politický boj, ale aj pokus zničiť Boží plán, … je to popud otca lži, ktorý sa snaží zmiasť a oklamať Božích synov“.

Napokon tretie „áno“ by povedal pápež podľa biskupov pre právo rodičov mať pod kontrolou sexuálnu výchovu svojich detí. Svätý Otec povedal: „mnohí z tých, čo dvíhajú zástavy sexuálnej výchovy, chápu ju ako oddelenú od ľudskej osoby. A teda namiesto toho, aby išlo o zákon o sexuálnej výchove pre plnosť osoby, pre lásku, padá sa do zákona pre pohlavnosť. Toto je naša námietka. Nechceme, aby sa degradovala ľudská osoba. Nič viac.“

A pokiaľ ide o eutanáziu, podľa Svätého Otca „to je ako povedať Bohu: nie, život ukončím ja, ako to chcem ja. To je hriech proti Bohu Stvoriteľovi!“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pápež František