Odročili pojednávanie s exstarostom obvineným zo sprenevery

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze odskodne sudy kladivko
Foto: ilustračné, Thinkstock

PREŠOV 29. januára (WEBNOVINY) – Proces s exstarostom Hermanoviec (okres Prešov) Eduardom G. sa vo štvrtok neposunul ani o krok. Obžalovaný sa domáhal vylúčenia verejnosti, hlavne médií, a odmietol vypovedať. Predseda senátu Okresného súdu v Prešove mu nevyhovel. Pojednávanie odročil na 10. apríla, na ktoré predvolá prvých šesť poškodených ako svedkov. Bývalý starosta čelí obžalobe z podvodu, sprenevery a zneužitia právomoci verejného činiteľa.

Podľa prokuratúry obral obec o 111 tisíc eur a od súkromných osôb a firiem si požičal ďalších 200 tisíc eur. Na procese by mali ako svedkovia vypovedať mnohí poškodení. Prokurátor po dnešnom pojednávaní uviedol, že obžalovaný odmietol odpovedať na jeho otázky s tvrdením, že mu hrozí vážna ujma na živote alebo na zdraví. Rešpektuje jeho právo požiadať o vylúčenie verejnosti z pojednávania, ale obžalovaný svoju požiadavku ničím neodôvodnil. Prokurátor nevylučuje, že pokiaľ v priebehu pojednávania vyjdú najavo nové skutočnosti, obžalobu ešte doplní. V tomto štádiu to však neplánuje.

Spreneverené peniaze obci chýbajú

Na štvrtkové pojednávanie prišiel aj súčasný starosta Hermanoviec Rudolf Šeliga, ktorý prevzal vedenie zadlženej obce po Eduardovi G. Podľa jeho vyjadrenia spreneverené peniaze obci veľmi chýbajú. Najakútnejšie by ich potrebovali na výstavbu kanalizácie, zišli by sa aj na prestavbu materskej školy. Šeliga netuší, kde skončili peniaze a nevedia to ani obyvatelia obce, ktorí mu často kladú túto otázku. Obec sa so spreneverou 111 tisíc eur vyrovnávala veľmi ťažko. Boli to problematické tri roky, poznamenal súčasný starosta. V Hermanovciach žije okolo 1600 obyvateľov.

Bývalý starosta Eduard G. sa pred súdom ešte v novembri minulého roka bránil tým, že obec sa dostala do finančných problémov po krátení podielových daní, ktoré štát začal škrtiť od februára 2010. Tieto príjmy im v priemere mesačne klesli z 22 000 eur na zhruba 3700 eur. Obec potrebovala na svoj základný chod mesačne osem až deväťtisíc eur.

Výpadok v príjmoch chcel riešiť úverom z banky

Podľa jeho tvrdenia výpadok v príjmoch chcel riešiť úverom z banky, čo mu poslanci neschválili, tak si začal požičiavať peniaze od súkromných osôb a firiem. Prvou takouto pôžičkou bolo 10 000 eur od vtedajšieho riaditeľa základnej školy v Hermanovciach. Ako uviedol obžalovaný, nemalo ísť o štandardné pôžičky, ale o priateľskú výpomoc. Tieto transakcie neboli zaevidované v účtovníctve obce a neboli vložené ani na účet obce.

Prípad nezákonného nakladania s obecnými peniazmi sa prevalil v decembri 2011, keď sa bývalý starosta Eduard G. pod tlakom poslancov a na základe správy hlavného kontrolóra obce vzdal svojej funkcie. Podľa obžaloby spreneveril okolo 311-tisíc eur, v čom boli nevyúčtované zálohy, výbery z obecných účtov a pôžičky, ktoré v mene obce uzatváral bez schválenia v obecnom zastupiteľstve.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať