Cirkev bráni farára pred obvinením RTVS, nepochopili text

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rastislav Baka
Farár gréckokatolíckej farnosti Prešov - Sekčov Rastislav Baka počas tlačovej besedy Gréckokatolíckeho arcibiskupského úradu v Prešove na tému: Blížiace sa referendum za rodinu (cenzúra v RTVS - neodvysielaný spot Aliancie za rodinu). Prešov, 23. január 2015. Foto: SITA/Viktor Zamborský

BRATISLAVA 30. januára (WEBNOVINY) – Medializovaný prepis a preklad homílie v gréckokatolíckom chráme v Prešove na sídlisku Sekčov, ktorá nebola odvysielaná v národnostnom vysielaní Rádia Regina, nebol podľa gréckokatolíckej cirkvi presný, ale bol vytrhnutý z kontextu.

Ako uviedol vo štvrtok pre agentúru SITA hovorca Prešovskej archieparchie Ľubomír Petrík, chýbali v ňom vety a slová a nebola to celá homília. „Interpretácie niektorých novinárov, ktoré boli publikované v týchto dňoch, sú nielen zavádzajúce, ale aj nepravdivé a účelovo manipulované,“ povedal.

RTVS nahrávku stále neposkytla

Zároveň upozornil, že RTVS Prešovskej archieparchii stále neposkytla nahrávku liturgie s homíliou, ktoré boli nahrávané RTVS 14. januára 2015 v gréckokatolíckom chráme v Prešove na sídlisku Sekčov a neodvysielané v národnostnom vysielaní Rádia Regina v nedeľu 18. januára 2015.

Petrík upozornil, že homília zaznela v rusínskom jazyku a jej prepis do slovenského jazyka v médiách nebol presný, ale bol vytrhnutý z kontextu. RTVS stále neodvysielala liturgiu, a preto by cirkev rada ozrejmila fakty, ktoré odzneli v kázni Rastislava Baku.

Špinou je bezdôvodné odoberanie detí

Kňaz povedal príklad, ktorý našiel v médiách o Irine Bergsetovej a tlmočil jej slová o mnohých rodinách, ktoré kričia: „Na zapadi nam ukrali diti, pozerajte na naše nešťasťa a poučte sa. Zobuďte sa, zastavte mor treťoho tisicroča. Postavte želiznu oponu takej tolerancii a prekručovaňu. Vytlačte totu špinu za hranici štátu.“ Podľa cirkvi hovoril o skúsenosti ženy, ktorá morom nazvala skutočnosť, že jej vzali deti.

„Upozornil na nevyváženosť práv biologických rodičov oproti právam menšinových skupín. Odoberanie detí označil slovami Iriny Bergsetovej za zvrátený život. Nazvať bezdôvodné odoberanie detí špinou, ktorá patrí za hranice štátu, nie je žiadnou nenávisťou, ale obranou práv rodičov a práv detí,“ uviedol Petrík.

VŠETKO O REFERENDE O OCHRANE RODINY SA DOČÍTATE

—–> TU.

Poukázal na prípad košickej školy

Podľa Petríka kňaz položil otázku, ako je to u nás. „A ponúkol ako odpoveď medializovanú správu o tom, čo sa stalo na základnej škole v Košiciach. Kňaz vo svojej kázni spomenul košický prípad ukazovania sexuálnych polôh žiakmi základnej školy. Kto tvrdí, že táto informácia sa ukázala ako nepravdivá, nehovorí celú pravdu, pretože na to nie sú zatiaľ dôkazy. Aká je realita? Prípad košickej školy nie je stále uzatvorený,“ povedal Petrík s tým, že s istotou však je možné povedať, že tu máme tvrdenia proti tvrdeniam.

Rastislav Baka sa podľa Petríka vyjadril k výchove: „Aj v rozpravkoch sa to už minit: Už sa princ zaľubit do kráľa, ne do princeznej, a princezna snivat o svaďbi s kraľovnou, a ne s princom. Je to reálny prípad Parkerovcov z USA, ktorých deti boli napriek nesúhlasu rodičov v prvom ročníku podrobené výchove, ktorá mala ukazovať homosexuálne vzťahy a bozk princa s princom v knižke pre deti, ktorá vyšla aj v Čechách,“ povedal. Z uvedených faktov jasne podľa Petríka vyplýva, kto v tomto prípade zavádza.

Kázeň neodvysielali po nesúhlase s jej zostrihaním

Nedeľné obrady v rusínčine boli nahrávané v predstihu. V kázni odznela podľa gréckokatolíckej cirkvi podpora rodinných hodnôt a referenda o rodine. RTVS sa ju však rozhodla zostrihať, pretože podľa nej nešlo o obsah, ktorý by hovoril o hodnotách, ale táto časť homílie bola v rozpore s platnou legislatívou.

Bola v rozpore s pravidlami vysielania RTVS pred referendom, hraničila podľa názoru RTVS s tzv. „hate speech“, ale aj s porušovaním slovenskej a medzinárodnej legislatívy. O zámere informovala správcu gréckokatolíckej farnosti Povýšenia Sv. Kríža v Prešove – Sekčove Rastislava Baku. Ten s tým však nesúhlasil a tak Rádio Regina gréckokatolícku liturgiu neodvysielalo.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia