Pravoslávna cirkev vyzýva na trojité áno v referende

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pravoslávni krestania
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 30. januára (WEBNOVINY) – Posvätná Synoda Pravoslávnej cirkvi v českých krajinách a na Slovensku podporuje februárové referendum o ochrane rodiny, pretože pre pravoslávnych kresťanov manželstvo vždy bolo a je zväzkom jedného muža a jednej ženy, ktorí si sľubujú vzájomnú vernosť, úctu a lásku pred Bohom a spoločenstvom cirkvi.

Ako sa ďalej píše vo vyhlásení, ktoré agentúre SITA poskytlo Tlačové oddelenie Úradu Prešovskej pravoslávnej eparchie v Prešove, uvedomujú si, že úlohou cirkvi nie je prázdne moralizovanie, ale predovšetkým príkladný osobný a spoločenský život každého veriaceho kresťana, ktorý sa vzťahuje k Bohu a Bohom zjavenej pravde o zmysle ľudskej existencie.

„Cirkev vždy mala pochopenie pre ľudí s akýmikoľvek ťažkosťami a slabosťami. Bolo by však nesprávne vyberať si z mnohých pokleskov, ktorým dnes podliehame, iba jeden, a nehovoriť o ďalších, ktoré sú v súčasnosti považované za prijateľné a dokonca sa stávajú normatívom,“ píše sa vo vyhlásení.

VŠETKO O REFERENDE O OCHRANE RODINY SA DOČÍTATE

—–> TU.

Je potrebné hovoriť o deštrukcii medziľudských vzťahov, či už v rodine alebo v celej spoločnosti. Cirkev preto apeluje hlavne na mladých ľudí, ktorí si zakladajú rodiny, aby si uvedomovali svoje poslanie, zodpovednosť a úlohu v tomto posvätnom zväzku. Zároveň vyzýva k celospoločenskej diskusii na tému vytvárania vhodných ekonomických a spoločenských podmienok pre správne fungovanie rodín.

„Čo sa týka vyučovania v oblasti sexuálnej výchovy a eutanázie na školách, myslíme si, že je potrebná širšia spoločenská diskusia, na ktorej by sa mali zúčastniť aj predstavitelia cirkví a kresťanských spoločenstiev, ktorí zatiaľ reprezentujú významnú časť obyvateľstva Slovenskej republiky,“ informuje Úrad Prešovskej pravoslávnej eparchie v Prešove. Pravoslávna cirkev preto vyzýva veriacich, aby sa na referende zúčastnili a prejavili tak legitímnym demokratickým spôsobom svoj kresťanský názor v podobe trojitého „áno“.

Prezident Andrej Kiska vyhlásil referendum o ochrane rodiny na 7. februára.

Hlava štátu tak urobila po tom, ako o ústavnosti referenda rozhodol Ústavný súd SR.

Ten rozhodol, že v súlade s ústavou sú otázky: „Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou?“, „Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova?“ a „Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania?“

Referendum so štyrmi otázkami žiadala vypísať Aliancia za rodinu, jej petíciu podpísalo približne 400-tisíc ľudí. Ústavnosť referendových otázok posudzoval ústavný súd na základe podania prezidenta Andreja Kisku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej Kiska
Firmy a inštitúcie Pravoslávna cirkev