Na cestách sa váľali stromy, hasiči krotili snehovú skazu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ťažký sneh v Prešove na Pavlovičovom námesti spôsobil vyvrátenie stromu, ktorý zničil pod ním stojacie auto. Prešov, 31. január 2015. Foto: SITA/Viktor Zamborský

KOŠICE 1. februára (WEBNOVINY) – Situácia vo väčšine krajov na Slovensku sa po piatkovej snehovej kalamite už upokojila.

Pre počasie mali ešte v nedeľu prácu hasiči z Prešovského kraja, ktorí pomáhali pri odstraňovaní spadnutých stromov, vyťahovali zapadnuté autá a odčerpávali vodu zo zatopených priestorov.

V Prešovskom kraji zasahovalo počas dňa 34 hasičov vo 12 výjazdoch. Na štyri výjazdy poslali aj hasičov v okolí Trenčína, v teréne bolo 15 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ). Agentúru SITA o tom informovala Zuzana Farkasová z Prezídia HaZZ.

Hasiči sa nezastavili ani v noci

Hasiči sa v noci zo soboty na nedeľu nezastavili, zápasili so snehovou kalamitou. Pomáhali pri odstraňovaní spadnutých stromov a konárov z elektrických vedení i z ciest. Hasiči zasahovali aj pri desiatkach zapadnutých vozidiel či dopravných nehodách.

Najviac práce mali v noci hasiči v Prešovskom kraji, zasahovali osemkrát, v Košickom kraji potrebovali ich pomoc päťkrát, v Trenčianskom štyrikrát, v Banskobystrickom kraji hasiči pre počasie vyrazili do terénu dvakrát a v Nitrianskom kraji raz, informovala o tom Zuzana Farkasová z Prezídia hasičského a záchranného zboru.

Obrazom: Slováci zažili snehové peklo, doprava kolabovala

KOŠICKÝ KRAJ

Na cestách sú stromy

Situácia na cestách Košického kraja sa v nedeľu oproti sobote zlepšila. Ako informovala technicko-prevádzková námestníčka Správy ciest Košického samosprávneho kraja Zuzana Fejesová, cesta prvej triedy Dobšinský kopec – Stratená je prejazdná. V úseku Vlachovo – Dobšiná pracovali na odstraňovaní popadaných stromov.

V Rožňavskom okrese sprejazdňovali cesty Gočaltovo – Hrádok, kde odstraňovali popadané stromy. S obmedzením boli prejazdné cesty Henckovce – Roštár a v Rejdovej. Na Spiši sú prejazdné všetky cesty. „Snehová fréza na ceste II/533 pred Mlynkami v smere od Spišskej Novej Vsi pracovala na úseku do polnoci, úsek je sprejazdnený v celej šírke vozovky. Na úsek Dedinky – Dobšinská Maša nasadili ďalšiu snehovú frézu a rozširujú profil vozovky,“ informovala Fejesová.

Fejesová upozornila, že počas dňa opäť nastali problémy s vodou pretekajúcou cez vozovku v okrese Košice – okolie na úseku Rozhanovce – Čižatice, Kysak – Trebejov.

Hasiči pílili popadané stromy a čerpali vodu

Hasiči na Spiši a Gemeri mali v sobotu rušnú službu. Sneh polámal stromy, ktoré padali na cestu. „Noc už bola pokojná, ale predtým sme mali 20 výjazdov a prakticky sme sa nezastavili.

Do služby prišla aj pohotovostná zmena,“ informoval dôstojník operačného strediska Spišskonovoveských hasičov Martin Pentak. Doložil, že viacero zásahov mali aj hasiči z Gelnice a Krompách. Uviedol, že najviac spadnutých stromov bolo v lokalite Novoveská Huta a Grajnár. Spadnuté stromy v Spišskej Novej Vsi poškodili aj tri autá.

Strom spadol aj na autobus

Veľa práce mali aj rožňavskí hasiči. Ako uviedol operačný dôstojník rožňavských hasičov, mali viac ako dvanásť výjazdov. Okrem riadnej zmeny povolali aj pohotovostnú zmenu a slúžilo 22 hasičov.

Spolu s hasičmi z Dobšinej likvidovali popadané stromy v úseku od Rožňavy smerom na Hrádok a Jelšavu, okolo Hankovej, Rejdovej, Henckoviec, Roštára a potom v lokalite Dobšinský kopec, Mlynky. Ako uviedol, na Hrádku spadol strom na autobus, zranený nebol nikto.

V okrese Košice – okolie mali hasiči 12 výjazdov. Spadnuté stromy na cesty boli v okolí Medzeva smerom na Štós, na horskom priechode Jahodná pri Košiciach, pri Svinici i Slanci aj okolo Malej Lodiny.

Hrozilo zatopenie domov

„Od pol desiatej večer do pol tretej nad ránom sme boli pomáhať čerpať vodu v obci Sady nad Torysou, kde došlo k poruche uzatváracej klapky a voda začala ohrozovať domy v jednej časti obce. Pomocou troch čerpadiel sa podarilo zabrániť zatopeniu domov,“ informoval ráno dôstojník operačného strediska košických hasičov Vojtech Tóth.

V okrese Michalovce hasiči odpratali z cesty dva stromy a v okrese Trebišov jeden strom. Trebišovskí hasiči v dvoch prípadoch pomáhali cestárom a čerpali vodu, ktorá sa vylievala na cesty.

V noci sa situácia na vodných tokoch upokojila

Situácia na tokoch, ktoré pretekajú Košickým krajom, sa v priebehu noci upokojila. Vyplýva to z informácií zverejnených na stránke Slovenského hydrometeorologického ústavu. Druhý stupeň povodňovej aktivity ešte trváva na rieke Torysa pri Košických Olšanoch, hladina však klesá. Torysa kulminovala v sobotu večer o 19:00, kedy hladina dosiahla 390 cm, v nedeľu ráno o 7:30 už bola hladina Torysy ma úrovni 333 cm.

Prvý stupeň povodňovej aktivity pretrváva na rieke Hornád pri Kysaku a v úseku Ždane.

Riečka Roňava pri Michaľanoch, okres Trebišov, ktorej hladina v sobotu dosahovala tretí stupeň povodňovej aktivity, v priebehu noci klesla. Bežné úrovne hladín majú aj rieky Ida a Bodva, Laborec, Ondava i Bodrog.

Pre popadané stromy sú chodníky a cesty nepriechodné

Chodníky a cesty v Slovenskom raji sú nepriechodné, zavalili ich popadané stromy. V Slovenskom raji naďalej trvá nebezpečenstvo padania stromov, v žľaboch roklín hrozia lavíny. Horská záchranná služby preto turistom výlety do Slovenského raja nateraz neodporúča.

PREŠOVSKÝ KRAJ

Cestári odvolali 1. situačný stupeň v Poprade

V Prešovskom kraji bol horský priechod Vernár pre sneh a tvoriace sa záveje uzatvorený pre nákladnú dopravu. Od soboty 31. januára od 20:00 Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja odvolala 1. situačný stupeň, ktorý vyhlásili v piatok v Poprade.

Na ostatnom území Prešovského kraja sú cesty zjazdné, prevažne suché alebo po posype. V niektorých lokalitách je na ceste kašovitá vrstva snehu do troch centimetrov, vo vyšších polohách utlačená snehová vrstva do piatich centimetrov. Na niektorých úsekoch ciest tretej triedy v okolí Humenného, Medzilaboriec a Stakčína je zľadovatená vrstva snehu.

Cestári prepluhovali vyše 12-tisíc kilometrov ciest a posypali viac ako 7200 kilometrov vozoviek. Do terénu nasadili 109 mechanizmov. Informoval o tom Miroslav Milý zo Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja.

BRATISLAVSKÝ KRAJ

Devínska cesta ostáva uzavretá, linka 28 jazdí obchádzkou

Devínska cesta v Bratislave ostáva naďalej pre nezjazdnosť uzavretá. Autobus linky č. 28 premáva v oboch smeroch po odklonenej trase cez Karloveskú – Saratovskú – Agátovú – Eisnerovu a Istrijskú. Na odklonenej trase zastavuje na zastávkach Molecova (spoločná s linkou č. 139), Pri kríži, Štefana Králika, Milana Marečka, Hradištná.

Do Devína premáva kyvadlový spoj – autobus od zastávky Dolné Koruny cez Kremeľskú na Eisnerovu. Z linky 28 možno na kyvadlovú dopravu prestúpiť na zastávke Štefana Králika. Agentúru SITA o tom informovala Zuzana Vachová z Dopravného podniku Bratislava.

Devínska cesta je uzavretá od piatku večera od 21:00, hrozí tu totiž nebezpečenstvo padania stromov. Úsek odporučili uzavrieť hasiči. Inak mestská hromadná doprava premáva vo všetkých oblastiach Bratislavy, aj v kopcovitých terénoch. Ako informovala Vachová, zamestnanci Dopravného podniku vykonávajú zimnú údržbu na zastávkach a obratiskách.

Obrazom: Potok Sekčov sa vylial, hrozili povodne

Najväčšie snehové peklo bolo v sobotu

Plné ruky práce mali hasiči pre počasie v sobotu. Vo všetkých ôsmich krajoch evidovali pre počasie celkovo 199 výjazdov. Najviac roboty mali v Prešovskom kraji, vyslaní boli na 64 zásahov. Odstraňovali spadnuté konáre a stromy a vyťahovali vozidlá zo snehu. V sobotu zasahovalo v Prešovskom kraji celkom 74 hasičov s 27 kusmi techniky.

Štyridsať zásahov mali hasiči v Košickom kraji. Okrem spadnutých stromov pomáhali aj pri vyťahovaní zapadnutých áut. V Košickom kraji pracovalo 61 hasičov s 23 kusmi hasičskej techniky.

Rovnako veľa práce mali aj banskobystrickí hasiči, ktorí v kraji tiež zasahovali 40-krát. Do terénu bolo nasadených 73 hasičov s 26 vozidlami. V Žilinskom kraji o pomoc hasičov žiadali 31-krát, opäť išlo najmä o popadané stromy. Zasahovalo tu 57 hasičov s 23 kusmi techniky.

V Trenčianskom kraji zasahovalo 26 hasičov celkovo jedenásťkrát. K popadaným stromom na cestách či k strhnutým elektrickým vedeniam vyrážali hasiči v sobotu počas dňa aj v Bratislavskom a Nitrianskom kraji.

V Bratislavskom kraji zasahovalo počas dňa 16 hasičov pri piatich výjazdoch, v Nitrianskom sedem hasičov. Tri výjazdy mali aj jedenásti hasiči v Trnavskom kraji.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia