Nechráňme zadky DSS-kám, ale chráňme ľudí, vyzval Fico

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vládny Smer oslavuje, personálne zmeny nechystá
Zľava: Podpredseda strany Smer-SD Pavol Paška a predseda strany Robert Fico počas slávnostného snemu strany Smer-SD pri príležitosti 15. výročia založenia strany. Nitra, 6. december 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 1. februára (WEBNOVINY) – Otvorenie druhého dôchodkového piliera dá ľuďom možnosť rozhodnúť sa, či tam chcú ostať. Premiér SR Robert Fico to v nedeľu vyhlásil v prvej časti diskusnej relácii televízie TA3 V politike.

„Vládna strana nebude robiť žiadnu kampaň, nebude nikoho nahovárať, ani odhovárať. Ale ukázalo sa pri prvých výplatách z druhého piliera, že tieto dôchodky sú extrémne nízke, a že keby si títo ľudia šetrili iba v prvom pilieri, mali by viac peňazí,“ povedal Fico.

Rozhodnutie je na ľuďoch

Ako dodal, vládna strana nespochybňuje a ani nebude rušiť druhý pilier, hoci má naňho iný názor. Prízvukuje pritom, že je tam okolo 300-tisíc ľudí bez vymeriavacieho základu, teda majú nulu na účte, sú tam státisíce ľudí s platom nižším ako je priemerný plat v národnom hospodárstve alebo sú tam ľudia nad 50 rokov.

„Objektívne treba týmto ľuďom povedať, rozhodnite sa. My vám dopredu hovoríme, že ak tam zostanete, tak váš dôchodok z prvého a druhého piliera bude podstatne nižší, ako by bol iba z prvého piliera, teda zo sociálnej poisťovne,“ vyhlásil Fico.

Fico pripomína, že chcú, aby ľudia vedeli, že od 15. marca do 15. júna 2015 dostanú list, v ktorom budú pravdepodobne aj vzorce na vyrátanie dôchodku, a môžu sa rozhodnúť. „Je jedno, či zostanete alebo nezostanete, ale už definitívne preberáte zodpovednosť nad tým, že budete mať nízke dôchodky, ak tam zostanete s podpriemernými platmi, bez vymeriavacích základov alebo ak tam zostanú ľudia, ktorí majú viac ako 50 rokov,“ odkazuje premiér.

Foto: Thinkstock

Dôchodok z druhého piliera sa nevalorizuje

Zároveň prízvukuje, že dôchodok z druhého piliera sa nevalorizuje, na rozdiel od dôchodku zo sociálnej poisťovne. Podľa Fica úlohou dôchodcovských správcovských spoločností je zarobiť, človek a jeho dôchodok sú na druhom mieste.

Zároveň vyzval opozičných politikov i média, aby okolo tejto témy nerobili hystériu, ale aby ľuďom pomohli zistiť, kto tam má byť a kto nie. „Poviem to expresívne: Nechráňme zadky dôchodcovských správcovských spoločností, chráňme ľudí,“ vyzval Fico.

V druhej časti diskusnej relácie vystúpil bývalý minister práce a súčasný poslanec NR SR Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS). Ten pripomenul, že ide o dvojpilierový systém a ľudia môžu byť v oboch, alebo ostať len v prvom. Kaník vysvetľuje, že počet pracujúcich ľudí sa stále znižuje, rodí sa menej detí. Podľa neho už prvý pilier nestačí a musí byť dotovaný.

Druhý pilier je odpoveďou na zmenu demografického vývoja

„Každý jeden dôchodca, ktorý má dôchodok len z prvého piliera, dostáva od všetkých ostatných dotáciu skoro 30 percent na to, aby jeho dôchodok mohol byť vyplácaný,“ vysvetlil Kaník s tým, že ak by sa druhý pilier nezaviedol, dotácia by sa každým rokom znižovala.

„Naším záujmom je a bolo, aby boli dôchodky vyplácané a aby ľudia mali slušné a dobré dôchodky. Preto sa zaviedol druhý pilier, ktorý je jedinou odpoveďou na zmenu demografického vývoja,“ vysvetlil ďalej v relácii Kaník. Poslanec tiež vyvracia slová premiéra o tom, že ak človek nič nezarába a má v druhom pilieri nulu, má odísť do sociálnej poisťovne a tam dôchodok dostane.

Podľa Kaníka to je veľký nezmysel. Ako vysvetlil, systém je nastavený tak, že ak človek nezarába, nedostane žiaden dôchodok ani z prvého piliera, ani zo sociálnej poisťovne, a jediné, na čo má nárok, je sociálna dávka. „Ľudia, ktorí tam nemajú nič, či vystúpia, alebo nevystúpia, pre nich sa nič nezmení,“ povedal Kaník. Vinu v nízkych dôchodkoch z druhého piliera vidí v prvej Ficovej vláde.

Kaník
Foto: SITA/Juraj Roščák

Kaník je pripravený prevziať spoluzodpovednosť

„Vláda začala útočiť na tento systém, zmenila zákony tak, že znemožnila správcovským spoločnostiam dosahovať výnosy, ktoré sú potrebné, aby bol dôchodok vyšší,“ povedal Kaník s tým, že problémom bolo aj to, že prvá Ficova vláda posilnila prvok solidarity a stredná trieda tak dotuje nízkopríjmové skupiny. Popiera tiež, že by správcovské spoločnosti mysleli hlavne na svoj zisk.

Podľa Kaníka neexistuje lacnejšia správa peňazí. Kaník vraj nemá problém pri riešení spolupracovať s vládnou stranou. „Veľmi rád, a som pripravený prevziať spoluzodpovednosť, aby tento spôsob bol dobrý,“ dodal s tým, že teraz je možné to opraviť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ľudovít KaníkRobert Fico