Český vodič havarovaného autobusu je stále v kritickom stave

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nehoda autobusu
Nehoda autobusu na diaľničnom úseku D1 Poprad - Jánovce pri obci Spišský Štvrtok sa stala dnes ráno krátko po 4:00. Išlo o diaľkový autobus na linke Praha-Užhorod. Bratislava, 31. január 2015. Foto: SITA/HaZZ

PREŠOV 2. februára (WEBNOVINY) – Zdravotný stav českého vodiča autobusu, ktorý havaroval v sobotu 31. januára nadránom pri Spišskom Štvrtku, je naďalej veľmi vážny. Informovala v pondelok o tom hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Adama v Prešove Renáta Cenková.

„Pacient utrpel závažné poranenia dolnej časti tela, v nedeľu absolvoval niekoľkohodinový operačný výkon. Momentálne je v umelom spánku, na umelej pľúcnej ventilácii. Naďalej je v kritickom stave,“ uviedla Cenková.

Hospitalizovaný je na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny. Pacienta po havárii operovali v popradskej nemocnici. Vzhľadom na jeho vážny zdravotný stav ho previezli v nedeľu na vyššie špecializované pracovisko do prešovskej nemocnice.

Linkový autobus, ktorý jazdí na trati Praha – Užhorod, v sobotu krátko po 4:00 havaroval na výjazde z diaľnice D1 pri Jánovciach (okr. Poprad), keď počas snehovej kalamity zišiel z cesty a narazil do stĺpa. V autobuse sa viezlo 42 cestujúcich, dve ženy nehodu neprežili, zranených previezli do nemocníc v Poprade, Levoči a Spišskej Novej Vsi.

Chronológia vybraných tragických nehôd autobusov:

7. mája 1998 – pri nehode autobusu, ktorý zišiel z vozovky a narazil do stromov medzi obcou Baňa a Stropkovom, utrpela 75-ročná cestujúca zranenia, ktorým po prevoze do nemocnice podľahla. Vodič sa zranil ťažko.

25. januára 1999 – pri motoreste Dubky medzi miestnou časťou Košice – Šaca a osadou Dobogov sa čelne zrazili dva autobusy na linkách Areál VSŽ – Moldava nad Bodvou a Revúca – Košice s pokračovaním na Ukrajinu. Zomreli dvaja ľudia a ďalších 64 ľudí sa zranilo.

18. júna 2002 – vodič autobusu, v ktorom boli banskobystrickí školáci, zišiel s autobusom z cesty medzi Banskou Belou a Kozelníkom. V priekope sa autobus prevrátil. Vodič zahynul a desať detí bolo zranených.

3. januára 2003 – jedného mŕtveho a 15 zranených si vyžiadala tragická havária autobusu medzi Popradom a mestskou časťou Poprad – Kvetnica. Linkový autobus sa prevrátil v dôsledku silného nárazového vetra na zľadovatenej ceste a skončil v priekope mimo cesty.

3. augusta 2003 – jedenásť ľudí zahynulo pri nehode autobusu, ktorý viezol pútnikov ku Kaplnke Panny Márie Snežnej v Úhornej. Dvanásta obeť podľahla zraneniam dva týždne po nehode.

19. augusta 2005 – jeden život a päť zranených si vyžiadala dopravná nehoda v Starej Ľubovni, pri ktorej sa zrazili autobus Karosa a nákladné vozidlo TATRA 815. O život prišla jedna z cestujúcich autobusu, ktorá zomrela po prevoze do nemocnice.

7. novembra 2005 – štyroch mŕtvych a desať zranených si vyžiadala zrážka diaľkového autobusu s kamiónom, ktorá sa stala pri obci Ožďany v okrese Rimavská Sobota. Ukrajinský kamión prešiel do protismeru a vošiel do jazdnej dráhy pravidelnej linky zo Štrbského Plesa. Pri zrážke kamión ľavou stranou zachytil ľavú stenu autobusu.

16. apríla 2007 – tri ľudské životy si vyžiadala dopravná nehoda na rýchlostnej ceste R1 medzi Trnavou a Nitrou. Autobus v plnej rýchlosti narazil do odstaveného kamióna a spolu s ním skončil v priekope. Tri ženy v autobuse zomreli na mieste.

2. septembra 2007 – pri Hriňovej havaroval autobus s folkloristami vracajúcimi sa z vystúpenia. Autobus sa zrútil do 15-metrovej rokliny, štyria cestujúci zomreli na mieste a vyše 30 ľudí bolo zranených. Piata obeť nehody zomrela 15. septembra. Nehoda si vyžiadala tiež 12 ťažko zranených, ďalšie osoby v autobuse sa zranili stredne ťažko.

7. septembra 2008 – štrnásť slovenských občanov zahynulo a 30 sa ťažšie a ľahšie zranilo pri vážnej dopravnej nehode, ktorá sa stala na diaľnici Záhreb – Split medzi mestami Gospič a Lovinac. Autobus, ktorý viezol na dovolenku skupinu turistov z Košíc do chorvátskeho prímorského mesta Vodice, vo veľkej rýchlosti zišiel z cesty a narazil do mostného piliera. V októbri a koncom novembra ešte zomreli na následky zranení v Košiciach 79-ročná a 67-ročná žena.

3. októbra 2008 – po tragickej nehode linkového autobusu z Bardejova do Prahy ostali štyria mŕtvi a jeden ťažko zranený muž a ďalší zranení. Autobus havaroval okolo jednej v noci pred obcou Chocholná-Velčice neďaleko Trenčína.

21. februára 2009 – pri tragickej nehode autobusu a osobného vlaku pri Polomke v okrese Brezno zahynuli 12 obyvatelia Bánoviec nad Bebravou a blízkeho okolia. Ďalších 44 bolo zranených, pričom štrnásti z nich utrpeli ťažkú ujmu na zdraví. Osobný vlak s dvoma vozňami na nechránenom priecestí autobus prevalcoval, predná časť vlaku zostala po nehode na autobuse.

18. mája 2014 – pri zrážke kamióna a linkového autobusu v obci Hrašné v okrese Myjava jeden človek zahynul, dvaja ľudia sa zranili ťažko a päť ľahko. Zomrel 51-ročný vodič autobusu z okresu Trenčín.

6. júna 2014 – Autobus so študentmi Športového gymnázia Jozefa Herdu v Trnave havaroval na diaľnici D1 v smere z Piešťan do Trnavy. Pri nehode prišli o život štyri študentky a zranilo sa ďalších 23 ľudí.

5. septembra 2014 – Nehoda linkového autobusu sa stala na ceste zo Svätého Jura do Bratislavy. Dôvodom nehody, pri ktorej sa autobus prevrátil na zvodidlá na ľavý bok, bola zrážka autobusu s pred ním idúcim traktorom. Po nehode museli ošetriť 30 ľudí. Vodič autobusu nehodu neprežil a 8. septembra zomrela najvážnejšie zranená 75-ročná cestujúca z autobusu.

31. januára 2015 – Obeťami dopravnej nehody diaľkového autobusu na linke Praha-Užhorod, ktorý v skorých ranných hodinách havaroval na D1 pri obci Spišský Štvrtok, sú dve ženy, Češka a Ukrajinka. V autobuse sa viezlo 42 pasažierov, záchranná služba na mieste ošetrila 31 ľudí, pričom najvážnejšie zranenia utrpel vodič autobusu, ktorého operovali popradskí lekári.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia