Smer získava na Malinovej politické body, tvrdí Most-Híd

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Malinová
Hedviga Žáková Malinová prijala maďarské štátne občianstvo. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 4. februára (WEBNOVINY) – Prípad Hedvigy Malinovej Žákovej, obžalovanej z krivej výpovede, sa opätovne vrátil na okresný súd. Strana Most-Híd však považuje „za nanajvýš poľutovaniahodné, že od roku 2006 sa tento, zdanlivo nevyriešiteľný prípad, ešte stále rieši„.

Podľa strany Most-Híd sa ministerstvo vnútra na čele s Robertom Kaliňákom pokúšalo od roku 2006 až do roku 2010 využiť prípad Hedvigy Malinovej Žákovej na získanie politických bodov v prospech strany Smer.

Porušovali sa ľudské práva a hrubo sa zasahovalo do konania. Napriek tomu, že za vlády Ivety Radičovej strana Most-Híd prispela k tomu, aby sa štát Hedvige Malinovej ospravedlnil za porušovanie ľudských práv, predsa sa nepodarilo definitívne tento prípad uzavrieť. Druhá Ficova vláda ho totiž opäť otvorila, pričom sa tomu nepodarilo zabrániť ani podaním na Ústavný súd SR, ktorého iniciátorom bola strana Most-Híd,“ tvrdí strana vo svojom vyhlásení.

Podľa strany Most-Híd prípad Hedvigy Malinovej Žákovej odzrkadľuje princíp fungovania vlád Roberta Fica. „Štát tu nie je pre občanov, práve naopak. Nedbá sa na výsledky miestnych referend. Situácia občanov, ktorí stratili svoje štátne občianstvo je aj po nedávnych zmenách nejasná a neprehľadná. Verejné obstarávanie slúži namiesto verejnému záujmu len k ziskuchtivosti jednotlivcov. Toto je neprijateľné. Záujem každého jedného občana Slovenska je, aby bol považovaný minimálne za partnera a nie za poddaného. Občania predsa majú právo na to, aby sa štátne orgány zaoberali verejnými záležitosťami efektívne. Ak by bola strana Most-Híd vo vláde, urobila by všetko pre to, aby sa tieto ciele naplnili, a sľubujeme, že viac prípadov Hedvigy Malinovej v tejto krajine nebude,“ tvrdí vo vyhlásení Most-Híd.

Kauza Hedvigy Malinovej Žákovej

sa začala v lete 2006 a následne vyvolala veľký ohlas na politickej scéne. Cestou do školy na skúšku Malinovú v Nitre napadli dvaja útočníci a na blúzku jej napísali Maďari za Dunai. Polícia prípad uzatvorila s tým, že sa nestal tak, ako ho poškodená opísala. V septembri 2006 vyšetrovateľ zastavil trestné stíhanie vo veci útoku, pretože sa skutok nestal a v máji 2007 Hedvigu Malinovú obvinil z krivej výpovede a krivej prísahy.

Hedviga Malinová sa v novembri 2007 obrátila na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu pre „neľudské a ponižujúce zaobchádzanie“ slovenských vyšetrovacích orgánov pri vyšetrovaní kauzy útoku na ňu. Vláda Ivety Radičovej sa v roku 2012 ospravedlnila Hedvige Malinovej Žákovej. Vládnym vyhlásením sa naplnila dohoda o zmieri, ktorú európsky súd schválil 8. novembra 2011. Prípad Hedvigy Malinovej Žákovej bol stále na generálnej prokuratúre a v apríli prokurátor ukončil po vyše siedmich rokoch kauzu podaním obžaloby na Malinovú Žákovú pre skutok právne kvalifikovaný ako prečin krivej výpovede a prísahy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Hedviga Malinová
Firmy a inštitúcie Most-HídSMER-SD