Slováci chcú rovnaké práva pre všetkých, tvrdí Amnesty

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať

BRATISLAVA 8. februára (WEBNOVINY) – Amnesty International Slovensko víta výsledok referenda o ochrane rodiny. Otvorený priestor diskusie o rovnakých právach pre všetkých je podľa organizácie potrebné využiť na vytvorenie progresívnych návrhov na zmenu v oblasti práv LGBTI ľudí na Slovensku.

Obrazom: Takto hlasovali Slováci v referende

Informovala o tom Lenka Machlicová z Amnesty International Slovensko s tým, že výsledok referenda je prejavom postoja občanov a občianok k ochrane ľudských práv na Slovensku.

Ľuďom záleží na rovnakých právach pre všetkých

„Tento postoj ukázal, že ľuďom u nás záleží na tom, aby každý mal tie isté práva, ako právo na rodinu a právo na osvojenie si detí. Vnímame to ako pozitívny krok na pokračovanie začatej diskusie o tom, akým spôsobom realizovať a napĺňať práva LGBTI ľudí,“ hovorí riaditeľka Amnesty International Slovensko Jana Malovičová.

VŠETKO O REFERENDE O OCHRANE RODINY SA DOČÍTATE

—–> TU.

Ako tiež uviedla riaditeľka Amnesty International Slovensko, minulý rok vláda prijala reštriktívnu zmenu ústavného zákona, ktorá definuje manželstvo ako jedinečný zväzok jedného muža a jednej ženy.

„Slovensko by nemalo ďalej prijímať podobné zákony. Je teraz potrebné prijať legislatívu, ktorá nebude v rozpore s medzinárodným právom a právom Európskej Únie v oblasti ľudských práv,“ dodala Malovičová.

Spoločnosť potvrdila svoje smerovanie

Amnesty International Slovensko tiež pripomína, že väčšina európskych krajín presadzuje ľudskoprávne normy, ktoré sú vyjadrením rovnosti všetkých. Dvanásť krajín Európy už podľa Amnesty International Slovensko legalizovalo manželstvá rovnakého pohlavia a viac ako 20 povolilo registrované partnerstvá. „Dnešný výsledok referenda potvrdil smer, ktorým sa chce spoločnosť u nás vydať. Slovensko vyjadrilo názor, že nechce ďalej podporovať diskrimináciu LGBTI ľudí, ale chce vytvárať spoločnosť, ktorá rešpektuje a zabezpečuje rovnaké práva pre všetkých,“ dodáva

Výsledky referenda víta aj Inštitút ľudských práv. Neplatnosť referenda na základe nízkej účasti podľa inštitútu dokazuje, že občania a občianky Slovenska podporujú práva LGBTI menšiny a cesta k postupnému zrovnoprávneniu je otvorená. Ako uvádza inštitút, výsledok je pre iniciátorov obrovský debakel. „Toto fiasko však všetci zaplatíme z našich daní, bolo by preto vhodné aby toto hlasovanie viedlo i k niečomu pozitívnemu,“ vyhlásila programová riaditeľka Inštitútu ľudských práv Alena Krempaská.

„V zmysle jasných výsledkov referenda a toho, čo povedal premiér Fico, vyzývame vládu, aby začala proces legislatívnych zmien v oblasti zrovnoprávňovania párov rovnakého pohlavia žijúcich v jednej domácnosti. Konkrétne legislatívne návrhy zo strany mimovládnych organizácií sú k dispozícii,“ komentoval výsledky právnik inštitútu Daniel Grejták.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alena Krempaská