Referendum posunulo rodinu do centra záujmu, tvrdí Figeľ

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Radoslav Procházka
Radoslav Procházka Foto: SITA/Milo Fabian

BRATISLAVA 8. februára (WEBNOVINY) – Referendum pomohlo podľa predsedu KDH Jána Figeľa posunúť rodinu do centra spoločenskej diskusie a záujmu. Ako povedal v nedeľu pre agentúru SITA, to je pozícia, ktorá hodnote rodiny jednoznačne náleží. „Konštruktívna diskusia a zodpovedné postoje pre to, čo Slovensko v oblasti rodinnej politiky potrebuje, je pozvaním k politike formovanej na báze hodnôt a programu. K takejto spolupráci sa KDH kontinuálne hlási a pozýva k nej každého, komu na rodine skutočne záleží,“ uviedol.

Obrazom: Takto hlasovali Slováci v referende

KDH ďakuje všetkým, ktorí v referende o rodine prišli a vyjadrili svoj názor na dôležité otázky. „Nastavenie kampane vo viacerých médiách však odradilo mnohých občanov od účasti,“ konštatoval. Pre KDH sa úsilie o lepšie prorodinné prostredie referendom podľa Figeľa ani nezačalo, ani nekončí.

„Rodina, práca a spravodlivosť sú základnými programovými prioritami kresťanskej demokracie. Aj preto sme v minulom roku ústavne ukotvili definíciu, ochranu a podporu manželstva a v januári sme presadili rezolúciu na podporu rodiny na európskej pôde. V parlamente presadzujeme, aby rodinné hľadisko sa stalo jedným z kritérií pri prijímaní novej legislatívy,“ povedal Figeľ s tým, že KDH bude v tomto úsilí pokračovať aj naďalej, zvlášť konkrétnymi riešeniami v oblasti zamestnanosti, podnikania, bývania a starostlivosti o deti a starších.

Smer nemá dôvod komentovať občiansku iniciatívu

Strana Smer-SD svojím postojom prejavila úctu k inštitútu referenda a je presvedčená, že ho Slovensko môže v životne dôležitých situáciách potrebovať.

„Pokiaľ ide o výsledok aktuálneho ľudového hlasovania, Smer-SD rešpektuje voličov, ktorí sa na ňom zúčastnili, ako aj tých, ktorí sa na ňom nezúčastnili a nemá dôvod komentovať túto občiansku iniciatívu,“ uviedol v stanovisku premiér a predseda strany Smer Robert Fico.

Ľudia odmietli nenávisť a netolerantnosť, povedal Miškov

Ľudia na Slovensku odmietli nenávisť a netolerantnosť, vybrali si jasnú cestu do 21. storočia, namiesto návratu do storočia minulého, skonštatoval predseda prípravného výboru, vznikajúcej strany Slovenská občianska koalícia (SKOK!) Juraj Miškov. „Slovensko ukázalo, že má rozum aj srdce a chce byť modernou krajinou,“ dodal v stanovisku k výsledku referenda. Výsledok referenda by podľa Miškova mali považovať za signál, že politicky ladenú kampaň, postavenú na nenávisti a útokoch na menšinové skupiny ľudí Slovensko odmietlo.

Za najdôležitejšie po referende považuje vznikajúca strana SKOK! potrebu zmieriť krajinu po nenávistnej kampani. „Kampaň za referendum priniesla mnoho sklamaní, útokov, a nenávisti. Rozdelila spoločnosť a zanechala v nej jazvu. Najväčšiu vinu na tom nesú práve organizátori referenda,“ zdôrazňuje Miškov.

Zároveň dodal, že prehra ultrakonzervatívnych síl v referende neznamená, že ich na Slovensku môžeme vytláčať do kúta. „Referendum bolo nesprávne zo svojej podstaty. Vyjadrovalo strach, ktorí majú niektorí silno konzervatívni ľudia z moderného sveta. Aj s nimi treba komunikovať, a nie vytláčať ich do kúta, ukázať im, že moderný a tolerantný svet im ich hodnoty neberie a môžu podľa nich ďalej sami žiť,“ hovorí Miškov.

Slovensko zároveň potrebuje prijať moderné reformy, ktoré sú v ostatných krajinách bežné. SKOK! už ohlásil kampaň za odluku cirkví od štátu. „Petícia, ktorú strana SKOK! iniciovala na svojej stránke www.odluka.sk, dosiahla len za prvý deň tisíce podpisov,“ hovorí poslanec Daniel Krajcer. Diskusie o odluke cirkví začal už ako minister kultúry za vlády Ivety Radičovej.

„Počas posledných dvoch rokov som sa stretol s predstaviteľmi všetkých cirkví na Slovensku a predstavil im náš model, založený na financovaní cirkví cez daňové asignácie. Nikto z nich náš návrh neodmietol, čo ma napĺňa nádejou, že 25 rokov od nežnej revolúcie dosiahneme splnenie aj tejto požiadavky z novembra 1989,“ dodáva Krajcer.

Sieť navrhne zmenu pravidiel

Sieť Radoslava Procházku chce sprísniť podmienky na vyhlásenie referenda, ale zjednodušiť podmienku jeho platnosti. Ako povedal v nedeľu Procházka na tlačovej besede, na vypísanie referenda by mala byť potrebná petícia s 500 000 podpismi voličov, v súčasnosti je to 350 000. Potrebné podpisy by sa však museli zozbierať do 30 dní od spustenia petície. Podpisovať petíciu by sa však dalo aj elektronicky.

Pre platnosť referenda by však podľa Procházku neexistovalo žiadne kvórum. Otázka by sa však stala právne záväzná, ak by sa k nej pozitívne vyjadrilo milión voličov. To by podľa Procházku motivovalo na účasť. Procházka chce o svojich návrhoch na budúci týždeň hovoriť s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom.

Sobotňajšie referendum podľa Procházku spoločnosť obohatilo o dve skúsenosti. Prvou je schopnosť štátu zvládať zložité procesy. Upozornil, že prezident Andrej Kiska je prvou hlavou štátu, ktorá využila možnosť obrátiť sa v súvislosti s otázkami na ústavný súd. Ten zas rozhodol v primeranej lehote, čo nebýva podľa Procházku pravidlom.

Druhou skúsenosťou je podľa predsedu Siete vedenie celonárodnej konverzácie. „Nezvládli sme ju zle, ale nie dokonale. Sme úplne normálny národ. To, že sa dokážeme sporiť, znamená, že nám ešte záleží jeden na druhom. Konverzácia je ventil, ktorý vypúšťa paru. Ak by sme si nedopriali spory, tak sa zadusíme vzájomným mlčaním,“ vyhlásil Procházka, podľa ktorého referendum môže mať katarzný účinok.

Podľa Procházku je nevhodné, ak sa predstavitelia strán vysmievajú ľuďom. Je pre neho neprijateľné, ak sa vysmievajú tí, čo žijú z daní aj tých 950 000 ľudí, ktorí prišli hlasovať. „Každý jeden daňovník si zaslúži rešpekt,“ zdôraznil.

Radoslav Procházka
Foto: SITA/Milo Fabian

Slovensko sa podľa SDKÚ-DS mení

Slovensko sa za posledné roky podľa SDKÚ-DS zmenilo nielen ekonomicky a civilizačne, ale aj mentálne. Najväčším problémom však podľa strany naďalej zostáva nezamestnanosť a sociálna situácia. Ako povedal v nedeľu pre agentúru SITA predseda strany Pavol Frešo, treba však prijať aj fakt, že v tomto prostredí sa mení štruktúra rodín a domácností aj v dôsledku týchto pretrvávajúcich kľúčových problémov. Tomu bude SDKÚ-DS naďalej venovať svoju pozornosť. „Spoločnosť sa mení, ale je potrebné reagovať na tieto zmeny civilizovaným a kultúrnym spôsobom,“ povedal predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Podľa neho sa pod nízku účasť podpísali okolnosti a priebeh kampane. „Nie je to víťazstvo, ale ani prehra podporovateľov či odporcov,“ uviedol predseda SDKÚ-DS. Faktom je, že referendum je v zmysle zákonov neplatné, ale nemusí byť podľa neho zbytočným, ak sa dokáže dobre vyhodnotiť. Podľa SDKÚ-DS by sme sa mali vyvarovať jeho čiernobielemu interpretovaniu.

Práve takáto interpretácia výsledkov referenda môže naďalej len zvyšovať napätie v spoločnosti. Dôležitá bude podľa SDKÚ-DS úroveň a smer diskusie po referende. „Našou úlohou bude vytvárať a podporovať také legislatívne prostredie, v ktorom sa žiadna zo skupín nebude cítiť druhoradá a diskriminovaná, to je základ dialógu a vzájomného rešpektu,“ povedal Pavol Frešo.

Podľa SDKÚ-DS aj páry žijúce v inom ako manželskom zväzku a aj ich deti musia mať podmienky, aby mohli v tejto krajine žiť spokojný a šťastný život. Podľa SDKÚ-DS práve skončené referendum môže byť začiatkom cesty k serióznej a vážnej diskusii aj o registrovaných partnerstvách. „Inšpiráciu môžeme hľadať v susedných krajinách ako Rakúsku, Česku ale aj v Nemecku,“ uviedol Pavol Frešo.

Freso
Foto: archívne, SITA/Ján Slovák

Jurinová nechce ďalšiu cenzúru a tlak

Zavŕšenie referendovej kampane nepovažuje podpredsedníčka NR SR Erika Jurinová (OĽaNO) za koniec. Ako povedala v nedeľu pre agentúru SITA, je to len veľmi dôležitá etapa.

„Napriek bezprecedentnej antireferendovej kampani ľudia povedali, že im záleží na rodine, záleží im na hodnotách vlastných Slovensku. Referendové 3x áno je odrazovým mostíkom k vytváraniu reálnej rodinnej politiky, ktorá pomôže všetkým rodinám,“ uviedla s tým, že tým nemyslí len úplné rodiny, ale aj rodiny, kde jeden rodič z nejakých dôvodov chýba, alebo rodiny, ktoré trpia materiálnym nedostatkom.

VŠETKO O REFERENDE O OCHRANE RODINY SA DOČÍTATE

—–> TU.

Naše prvé občianske referendum podľa Jurinovej ukázalo, že na Slovensku máme konečne fungujúcu občiansku spoločnosť, ktorá sa vie zmobilizovať za spoločné ciele. To je podľa nej obrovský úspech. „Už tu nemáme predstaviteľov moci a elity na jednej strane a mlčiacich občanov na druhej strane. Ukázalo sa, že je tu takmer milión ľudí, ktorí majú odvahu ísť a povedať svoj názor,“ zdôraznila.

Všetci, ktorí spochybňovali referendum, prípadne ho budú naďalej spochybňovať, tak podľa nej zaznávajú právo občanov vyjadriť slobodne svoj názor. „Takúto situáciu sme tu už mali pred 25 rokmi v čase komunizmu a rozhodne nechcem, aby na Slovensku znovu panovala nejaká cenzúra a tlak, že len jeden názor je ten správny,“ dodala.

Vašečka nehovorí o neúspechu

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Richard Vašečka pre agentúru SITA uviedol, že viac ako 90 percent zúčastnených voličov na referende podporuje manželstvo muža a ženy, rodinu s otcom a matkou a výchovu pevne v rukách rodičov. „Ich vôľa je jasná a ja sa ňou ako poslanec budem riadiť. O to viac, že sa zhoduje s mojím vnútorným presvedčením,“ zdôraznil.

Účasť, ktorá bola nižšia oproti predpovediam a očakávaniam, neznamená podľa neho, že referendum je neúspešné, ale že referendum na Slovensku je nefunkčné pre kvórum, ktoré politici odmietajú zrušiť. „Tak možno sabotovať presvedčenie veľkej väčšiny obyvateľstva antikampaňou, zameranou nie na obsah otázok, ale na odrádzanie od účasti. Ďakujem všetkým, čo sa zúčastnili a vyjadrili svoj názor,“ uviedol.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej KiskaDaniel KrajcerErika JurinováJuraj MiškovPavol FrešoRichard VašečkaRobert Fico