KDH je stranou úprimných vlastencov, slávi štvrťstoročnicu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Snem KDH s heslom Rodina. Práca. Spravodlivosť.
Sprava: Podpredseda KDH Peter Belinský, predseda KDH Ján Figeľ, podpredsedníčka KDH Miroslava Szitová a podpredseda KDH Miloš Moravčík počas snemu Kresťanskodemokratického hnutia. Poprad, 11. október 2014. Foto: SITA/Radoslav Maťaš

BRATISLAVA 17. februára (WEBNOVINY) – V utorok uplynie 25 rokov od ustanovujúceho snemu Kresťanskodemokratického hnutia (KDH). Ako povedal v rozhovore pre agentúru SITA predseda hnutia Ján Figeľ, KDH je najstaršia ponovembrová politická strana, ktorá začala vznikať odspodu zakladaním miestnych klubov. Za 25 rokov malo KDH troch predsedov. Boli nimi Ján Čarnogurský (1990-2000), Pavol Hrušovský (2000-2009) a od roku 2009 Ján Figeľ.

„Kým v iných slovenských stranách zmena predsedu je cestou k zániku alebo rozkolu, v KDH prispieva k istému oživeniu,“ povedal Figeľ s tým, že napriek viacerým skupinovým odchodom politikov je hnutie jedinou parlamentnou stranou bez prerušenia.

Základnými piliermi sú známe „S“

Základné piliere kresťanskodemokratickej politiky sú podľa predsedu hnutia známe „S“: sloboda, spravodlivosť, solidarita a subsidiarita. Piatym „S“ je podľa neho Slovensko, lebo KDH je stranou úprimných vlastencov, nie racionalistov. Dôležitým „S“ je služba, prístup k angažovanosti v politike ako k službe ľuďom, obci, mestu, regiónu, vlasti. „Spomenuté programové piliere nám pomáhajú vedieť odmietať nesprávne a presadzovať užitočné riešenia,“ uviedol Figeľ.

Pripomenul, že zakladatelia hnutia vedeli odmietnuť totalitný komunistický režim a bojovať za demokraciu. „V prvých rokoch po revolúcii sme nechceli živelný a nevýhodný rozpad československého štátu, ale hľadali sme cestu posilňovania slovenských kompetencií v integrujúcej sa Európe. Po vzniku mladého štátu sme odmietli mečiarovskú cestu do slepej uličky a izolácie. Vtedy sme bojovali za demokratický, prosperujúci a prointegračný charakter nášho štátu. Dnes nesúhlasíme s ľavicovým antigazdovským šafárením a zadlžovaním, ale ponúkame zodpovedné hospodárenie,“ povedal.

Z KDH vyšli dvaja predsedovia vlád

Počas 25-ročnej existencie sa slovenskí kresťanskí demokrati aktívne zúčastnili v 26 slobodných všeobecných voľbách. Z toho bolo osem parlamentných, sedem komunálnych, štyri regionálne, štyri prezidentské a tri do europarlamentu.

„Z nášho prostredia vyšli dvaja predsedovia vlád, dvaja predsedovia parlamentu, prvý slovenský eurokomisár, 26 členov vlád, získali sme spolu sedem europoslaneckých mandátov, spolu až 181 parlamentných mandátov, predsedu samosprávneho kraja, 231 krajských poslaneckých mandátov, 78 pozícií primátorov miest, 2273 postov starostov obcí a mestských častí a 33 460 poslancov mestských, obecných a miestnych zastupiteľstiev,“ povedal Figeľ.

V utorok uplynie 25 rokov od ustanovujúceho snemu hnutia, ktorý sa konal v Nitre. KDH je jedinou stranou na Slovensku, ktorá ako parlamentná strana pôsobí nepretržite od prvých slobodných volieb v roku 1990. Kresťanskodemokratické kluby začali vznikať už v novembri 1989, keď bola zverejnená výzva na ich zakladanie. Preto vznikali najprv miestne kluby, ktorých zástupcovia 17. februára 1990 v Nitre schválili názov a stanovy a zvolili prvé vedenie hnutia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján ČarnogurskýJán FigeľPavol Hrušovský
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutie