Nicholsonová chce povinnú škôlku pre sociálne slabé deti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Deti dieta romovia syria turecko
Foto: ilustračné, SITA/AP

BRATISLAVA 23. februára (WEBNOVINY) – Zavedenie povinného nástupu do materskej školy pre deti od troch rokov, ktoré pochádzajú zo sociálne znevýhodneného prostredia, navrhuje v novele školského zákona poslankyňa za SaS Lucia Nicholsonová.

Povinnou škôlkou sa podľa opozičnej poslankyne týmto deťom umožní postupná a plynulá adaptácia na školské prostredie. Terajšiu úpravu tzv. predškolskej dochádzky považuje Nicholsonová za jednu z príčin existencie nultých ročníkov, pri ktorých k prirodzenému kontaktu s väčšinovým prostredím prichádza neskoro.

Finančnú úsporu z nultých ročníkov chce Nicholsonová využiť

Finančná úspora z nultých ročníkov by sa podľa nej mohla efektívnejšie využiť na financovanie povinnej dochádzky do materskej školy pre deti, ktoré sa potrebujú adaptovať na školské prostredie. „Nulté ročníky z uvedeného dôvodu navrhujem zrušiť, keďže ich socializačné funkcie by v dostatočnom časovom predstihu plnila povinná návšteva materskej školy od troch rokov veku dieťaťa,“ vysvetľuje poslankyňa liberálov.

Pripomína, že šesťročný žiak nultého ročníka je už vo výraznejšej miere formovaný prostredím, v ktorom dovtedy žil, a je ťažšie „tvarovateľný“ novým prostredím, než trojročné dieťa hravou formou v materskej škole. „Väčšina tých detí bez škôlok nikdy nezvládne náš vzdelávací systém a štát bez prijatia tohto návrhu bude naďalej podporovať rozrastanie armády nevzdelaných ľudí, ktorí sa v živote nikdy nebudú schopní uplatniť,“ konštatuje Nicholsonová.

Nicholsonová chce zaviesť predmet výchova k zodpovednému rodičovstvu

Bývalá štátna tajomníčka rezortu práce a sociálnych vecí zároveň presadzuje, aby sa pre žiakov piateho až deviateho ročníka základných škôl, s výnimkou cirkevných škôl, zaviedol predmet výchova k zodpovednému rodičovstvu. „Zavedenie tohto predmetu ako povinného predmetu by bolo vecou riaditeľa základnej školy a malo by byť v praxi zavádzané na tých školách, kde je napríklad vyšší počet neželaných tehotenstiev žiačok základných škôl s cieľom predchádzať tomuto nežiaducemu javu,“ argumentuje Nicholsonová.

Upozorňuje, že je čoraz viac detí, ktoré majú deti a učitelia na školách si s tým nevedia poradiť. „Tieto deti nie sú mentálne pripravené na zvládnutie rodiny a vlastných detí, pretože často ani nevedia, ako vlastne otehotneli. Preto považujeme za veľmi dôležité poučiť ich o zodpovednom prístupe k rodičovstvu a to na školách, keďže v rodinách sa im takéhoto prístupu nedostáva,“ uzatvára poslankyňa SaS.

Novelou, ktorou chce Nicholsonová napomôcť lepšiemu zvládnutiu nežiaducich spoločenských javov v sociálne znevýhodnenom prostredí, sa bude parlament zaoberať na marcovej schôdzi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Lucia Nicholsonová
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky