V Bratislave sa diskutovalo o budúcnosti Európskej Únie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Európska únia
Foto: Thinkstock

BRATISLAVA 24. februára (WEBNOVINY) – O budúcnosti Európskej únie sa v utorok diskutovalo v Bratislave. Na diskusii za okrúhlym stolom, ktorého impulzom bola štúdia „Smerom k novému paktu pre Európu“, bol aj štátny tajomník rezortu diplomacie Peter Javorčík.

Medzi účastníkmi bol i spoluautor štúdie, analytik think-tanku Centrum pre európsku politiku v Bruseli Janis Emmanouilidis ako aj poradca štátneho tajomníka ministerstva financií SR Michal Polák. Informoval o tom tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí.

Spomínaná štúdia predpokladá tri piliere EÚ: únia možností, ktorá dokáže prinášať riešenia v prospech udržateľného rastu a pracovných miest, ďalej je to podporujúca únia schopná vyvažovať hospodárske aspekty so sociálnymi a napokon únia spoločnej účasti, ktorá posilňuje väzbu medzi EÚ a občanmi.

Účastníci stretnutia sa zhodli, že EÚ čelí bezprecedentným výzvam a momentálne potrebuje rastové impulzy. „Slovensko vyšlo z krízy silné, no podporu hospodárskeho rastu napriek tomu považujeme za vážnu výzvu EÚ,“ povedal Javorčík. Energetickú úniu či jednotný digitálny trh vníma štátny tajomník ako témy, ktoré by mali na celoeurópskej pôde rezonovať v najbližšom období.

Projekt „Nový pakt pre Európu“ má za cieľ podporovať celoeurópsku diskusiu o konkrétnych reformných návrhoch, ktoré reagujú na súčasnú viacrozmernú krízu. Slovensko bolo v poradí šiestym členským štátom, kde sa debata uskutočnila.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia