Slovensko stále diskriminuje rómske detí, varuje Amnesty

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Romovia
Foto: ilustračné, SITA/AP

BRATISLAVA 26. februára (WEBNOVINY) – Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) vidí na Slovensku stále prvky diskriminácie, napríklad pri rómskych deťoch v školách. Na druhej strane slovenskí zástupcovia medzinárodnej organizácie spomínajú aj pozitívne prvky.

Slovensko vraj segreguje rómske deti

„Nastali aj pozitívne veci. Pokračovali sme v prijímaní väzňov z Guantánama a zároveň sme prijali akčný plán, ktorý bude viesť k dohovoru o kazetovej munícii. Zároveň slovenská vláda bola veľmi aktívna v prijímaní svetovej zmluvy o obchode so zbraňami. To sú dobré kroky, ktoré sme aj my požadovali,“ vyjadrila sa na tlačovej besede Lenka Machlicová zo slovenskej pobočky Amnesty International. Mimovládka dnes predstavila výročnú správu za rok 2014.

Na Slovensku podľa AI pretrváva problém segregácie rómskych detí. „Výročná správa Amnesty International konkretizovala dve krajiny, Slovensko a Českú republiku, ktoré naďalej diskriminovali rómske deti,“ uviedla Machlicová. Organizácia kritizuje to, že tieto deti zostávali vo výlučne rómskych triedach, alebo boli nadmerne zastúpené v špeciálnych školách.

„V Českej republike je rovnaký trend, ale nastáva tam zmena v tom, že v septembri iniciovala Európska komisia správne konanie za porušenie rasovej smernice,“ priblížila Machlicová. Amnesty International si u nás tiež všimla budovanie modulových, teda kontajnerových škôl. „Ak sa stavajú priamo v osadách, prehlbujú už existujúcu segregáciu,“ tvrdí AI.

Amnesty kritizuje aj policajné zásahy

Pozitívne hodnotí svetová mimovládka snahu riešiť problém núteného vysťahovania. „Pozitívne je, že vláda chce riešiť legalizáciu rómskych obydlí. Na druhej strane už prijatý stavebný zákon neobsahuje mechanizmy ochrany pred núteným vysťahovaním,“ hovorí Machlicová.

Amnesty kritizuje aj niektoré prípady policajných zásahov. Poukázali napríklad na to, že akcia v Moldave nad Bodvou z júna 2013 nie je stále prešetrená. Podľa Amnesty International sa na Slovensku minulý rok tiež zúžil priestor na ochranu práv ľudí LGBTI. Zmena slovenskej ústavy, v ktorej sa zakotvilo manželstvo ako jedinečný zväzok medzi mužom a ženou, bola podľa AI porušením medzinárodného práva Európskej únie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Amnesty International