Prípad utýranej Lucky (†5) neskončil, začne odvolací proces

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pohreb utýranej Lucie Luknárovej.
Týrané dievčatko, ktorého telo ležalo tri roky v bratislavskom byte, konečne pochovali. Foto: SITA/Gabriel Kuchta

BRATISLAVA 1. marca (WEBNOVINY) – Odvolací proces v prípade utýrania malej Lucie Luknárovej by sa mal konať už na budúci týždeň. Krajský súd v Bratislave vytýčil termín verejného zasadnutia na stredu 4. marca, oznámili na portáli ministerstva spravodlivosti.

Rozsudok padol už minulý rok

Neprávoplatný rozsudok v kauze padol vlani 16. októbra. Okresný súd vtedy odsúdil otčima Lucie Juraja H. na 18,5 roka, jeho manželku a matku dievčaťa Alexandru H. na 14 rokov. Voči verdiktu sa odvolala prokuratúra aj obhajcovia obžalovaných manželov.

Senát Okresného súdu Bratislava I uznal vlani v októbri Juraja H. a Alexandru H. za vinných z týrania dievčaťa. Súd ich neodsúdil za vraždu, ako to žiadala prokuratúra, ale za zločin týrania blízkej a zverenej osoby. Juraj H. podľa súdu dievča bil a spôsobil mu smrť, dostal za to 17 rokov, plus 18 mesiacov za neoprávnené užívanie bytu.

Matka Alexandra podľa súdu týrala dcéru tým, že jej odopierala osobnú a zdravotnú starostlivosť. Prokuratúra žiadala, aby boli manželia odsúdení za vraždu a dostali aspoň 20 rokov. Podľa súdu sa však nepodarilo preukázať úmysel dievča usmrtiť, čo je nevyhnutné pri uznaní viny z vraždy.

Utýranú Lucku pochoval arcibiskup Bezák

Lucia Luknárová by mala v súčasnosti desať rokov. Jej matka Alexandra už jeden trest v minulosti dostala – za neoprávnené poberanie prídavkov na mŕtvu dcéru jej uložili sedemmesačný trest, ktorý si už odsedela vo väzbe. Súd čaká v súvislosti s týmto prípadom aj sociálnu pracovníčku. Tú stíhajú pre porušenie povinnosti pri starostlivosti o maloletú Lucku.

Sociálna pracovníčka dostala najprv trestným rozkazom koncom októbra 2014 dva roky podmienečne za nedbanlivostný prečin marenia úlohy verejným činiteľom. Žene udelili zároveň zákaz pracovať v pozícii verejného činiteľa na päť rokov. Voči tomuto trestnému rozkazu však podala odpor, čo znamená, že v prípade sa začne riadne súdne pojednávanie.

Luciu Luknárovú pochoval na ružinovskom cintoríne v Bratislave 4. apríla 2013 bývalý trnavský arcibiskup Róbert Bezák.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Arcibiskup Róbert BezákJuraj H.Lucia LuknárováRóbert Bezák