Kotleba zamestnal manželku, aby župa ukázala chyby zákona

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Marian Kotleba
Marian Kotleba Foto: SITA/Ján Viazanička

BANSKÁ BYSTRICA 26. februára (WEBNOVINY) – Firma samosprávneho kraja – Banskobystrická regionálna správa ciest (BBRSC), zamestnala na novovytvorený post referentky pre oznamovanie protispoločenskej činnosti manželku župana Mariana Kotlebu Frederiku Kotlebovú účelovo, z dôvodu, aby tým vedenie Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) upozornilo na chyby zákona, na základe ktorého sa takýto post vytvoril. Vyhlásil to na štvrtkovej tlačovej besede hovorca BBSK Vladimír Gürtler s tým, že tak chceli využiť záujem médií, ktorý zamestnanie manželky predsedu kraja vyvolá.

Zamestnaním Kotlebovej vraj ušetrili

Príslušný Zákon o niektorých opatreniach súvisiacich s oznamovaním protispoločenskej činnosti podľa Gürtlera vytvára priestor na „vypaľovanie“ podnikateľov, pretože v paragrafe 11 umožňuje, aby na základe zmluvy mohla byť zodpovednou osobou, ktorej môžu zamestnanci nahlasovať možnú korupciu, aj osoba, ktorá nie je zamestnancom. To už využívajú externé firmy, ktoré ponúkajú svoje služby.

Na pripomienku agentúry SITA, že podľa zákona si firmy tieto služby nemusia objednávať a ako zodpovednú osobu môžu určiť niektorého zo zamestnancov, pričom nemusia ani vytvárať nové pracovné miesto, hovorca uviedol, že vypracovanie rôznych potrebných manuálov stojí čas a peniaze, preto to podniky radšej zveria externistom. BBRSC však radšej namiesto zmluvy za 1500 eur, ktorú jej údajne ponúkala externá firma, zamestnala Kotlebovú s tarifným platom 576 eur.

Vo firme pracuje od februára

Na otázku, či podľa neho nie je Kotlebova manželka na pozícii referentky pre oznamovanie protispoločenskej činnosti v konflikte záujmov, keďže v manažmente BBRSC pracuje aj brat jej manžela Martin, hovorca odpovedal, že v rovnakom konflikte záujmov ako manželka premiéra Roberta Fica pracujúca na prokuratúre.

Kotlebová pracuje v firme kraja od polovice februára. Generálny riaditeľ BBRSC Peter Kováč uviedol, že na post referentky ju vybral po osobnom pohovore ako najvhodnejšiu adeptku zo štyroch uchádzačov.

Nešlo však o výberové konanie, keďže osobne oslovil vybratých uchádzačov, ktorí spĺňali požiadavky, čiže stredoškolské vzdelanie s maturitou. Na otázku koľko podnetov predpokladá, že bude referentka pre protispoločenskú činnosť denne riešiť, odpovedal, že nevie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Marian KotlebaVladimír Gürtler
Firmy a inštitúcie BBSK Banskobystrický samosprávny kraj (VÚC)