Borec verí v transparentnejšie súdy, budú sa nahrávať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sudca kladivko
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 1. marca (WEBNOVINY) – Všetky pojednávania na súdoch, civilné aj trestné, sa budú od pondelka nahrávať. Nahrávacími zariadeniami bolo postupne od leta minulého roka vybavených všetkých 510 pojednávacích miestností a ministerstvo spravodlivosti verí, že nahrávanie nebude brániť plynulému chodu súdov.

Ako zdôraznila hovorkyňa rezortu Alexandra Donevová, s novým systémom sa mohli všetci oboznámiť, uskutočnili sa potrebné školenia. Minister spravodlivosti Tomáš Borec verí, že nahrávanie pojednávaní bude znamenať „transparentnejšie a efektívnejšie súdne konania, a tým aj lepšiu vymožiteľnosti práva“. Všetky audiozáznamy z pojednávaní budú archivovať, čo zvýši tlak aj na dôstojnosť vedenia súdneho pojednávania, myslí si šéf rezortu justície.

Časť sudcov pojednávania už nahráva

Donevová vysvetlila, že z pohľadu zákona je zmenou len to, že na začiatku pojednávania je potrebné zapnúť nahrávacie zariadenie, na konci ho vypnúť a následne nosič s nahrávkou založiť do spisu. Z hľadiska vedenia pojednávania, vykonávania listinných dôkazov, protokolácie sa vôbec nič nemení. Keďže časť sudcov pojednávania už nahráva, v mnohých prípadoch nedôjde k žiadnej zmene.

Zvukový záznam sa bude robiť popri zápisnici z pojednávania. Zvukové záznamy, samozrejme, môžu slúžiť aj pri riešení sporov o správnosť protokolácie, poprípade v rámci disciplinárneho konania.

Mohlo by sa upustiť od zápisníc

Účastníci konania a ich zástupcovia budú mať možnosť požiadať súd o vyhotovenie kópie zvukového záznamu. S významnejšími zmenami počíta rezort spravodlivosti v rámci rekodifikácie civilného práva procesného, kde sa pre zjednodušovanie vedenia pojednávaní navrhuje upustiť od obligatórneho spisovania zápisníc.

Zápisnica sa bude robiť iba vtedy, „ak to súd považuje za vhodné a účelné“, vysvetlila Donevová. Nové civilné kódexy sú momentálne v druhom čítaní v parlamente.

Nákup a inštalácia nahrávacích zariadení za viac ako 230-tisíc eur sa uskutočnili v rámci projektu Rozvoj a technologická inovácia súdno-trestnej a súdno-civilnej agendy Ministerstva spravodlivosti SR, ktorý je financovaný z prostriedkov Švajčiarskeho finančného mechanizmu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Tomáš Borec