Filantropom roka je Miroslava Hunčíková zo Svetielka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Filantropom roka je Miroslava Hunčíková z organizácie Svetielko
Ocenenie Filantrop roka 2014 získala zakladateľka Svetielka pomoci Miroslava Hunčíková. Bratislava, 26. február 2015. Foto: SITA/Robert Tappert

BRATISLAVA 27. februára (WEBNOVINY) – Držiteľkou ocenenia v rámci tretieho ročníka ankety FILANTROP ROKA 2014 je Miroslava Hunčíková z organizácie Svetielko. Ako agentúru SITA informovala Gabriela Patkolová z organizácie Fórum donorov, Svetielko sa zameriava na poskytovanie materiálnej pomoci a psychickej podpory rodinám s onkologicky chorými deťmi v Košickom a Prešovskom kraji.

Organizátori ankety z organizácie Fórum donorov a darcovského portálu ĽudiaĽuďom.sk rozdali ocenenia aj v ďalších šiestich kategóriách.

Filantropom aj napriek hendikepu

Cenu za prínos komunite porota udelila Igorovi Chamillovi, zakladateľovi a predsedovi pacientskej organizácie Kardioklub SK. Organizátori vyzdvihli, že hoci je sám invalidným dôchodcom, podarilo sa mu vytvoriť sieť kardioklubov, ktorá na Slovensku pomáha ľuďom so srdcovými ochoreniami.

Filantropom napriek hendikepu sa stala Marcela Václavková-Konrádová z občianskeho združenia Prístav nádeje, ktorá navzdory viacnásobnému ťažkému zdravotnému postihnutiu s vervou pomáha a angažuje sa vo verejnoprospešných aktivitách v Banskej Bystrici a okolí.

Kategória pre firemných donorov. v kategórii TOP firemný filantrop organizátori ocenili dve spoločnosti. V podkategórii veľké firmy ocenenie získala Prvá stavebná sporiteľňa, a. s., ktorá na verejné účely v roku 2013 vyčlenila 244-tisíc eur. Medzi strednými a malými podnikmi zvíťazila spoločnosť GlaxoSmithKline Slovakia s.r.o. Tá na verejnoprospešné účely v roku 2013 poukázala 272-tisíc eur.

Filantropia je životný štýl

Ocenenie Zamestnanec roka – filantrop získala Monika Gombošová zo spoločnosti Pivovary Topvar, a.s., kde pracuje na pozícii vedúcej vozového parku. Kolegovia ju opísali ako „akcelerátorku dobra“, ženu, ktorá dokázala inšpirovať svojho zamestnávateľa k myšlienke zlepšiť zamestnanosť žien a seniorov a rozvíjať turizmus v šarišskom kraji ako potenciálny zdroj príjmov a tak aj prosperity.

Pocta za dlhoročnú angažovanosť v oblasti filantropie a uvedenie do Siene slávy Fóra donorov patrí autorke a producentke ocenenia Krištáľové krídlo Márii Vaškovičovej. Anketa už 18 rokov oceňuje pozoruhodné charitatívne či humanitné činy. Od roku 2010 slúži aj ako samostatná platforma na podporu filantropie, ktorá prispela neziskovým organizáciám sumou takmer 700-tisíc eur.

Novinkou tohto ročníka ankety FILANTROP ROKA je špeciálne ocenenie Fundraiser roka, ktoré Fórum donorov udeľuje pre najúspešnejší projekt v získavaní finančných prostriedkov na jeho realizáciu. Ocenenie získal projekt Adoptuj si včelu! z dielne Greenpeace Slovensko a neziskovej organizácie Živica. Ocenený projekt sa venuje akútnemu problému záchrany včelstva na Slovensku.

„Filantropia je životný štýl, cesta, ktorú si každý volí sám,“ povedala na margo ocenených výkonná riaditeľka Fóra donorov Soňa Lexmanová. „Nie je len o peniazoch alebo prázdnych gestách. Mnohí totiž pomáhajú a nie je o nich počuť.“

Filantrop roka je ocenenie, prostredníctvom ktorého môžu organizácie i jednotlivci upozorniť na človeka, ktorý svojím príkladom prispieva k zveľaďovaniu darcovstva a jeho kultúry na Slovensku, nezištne pomáha druhým a svojím správaním a činmi k tomu inšpiruje aj svoje okolie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia