Poprad chce predísť povodniam, chystá sa na topenie snehu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Husté sneženie komplikuje dopravu na celom Slovensku
Husté sneženie komplikuje situáciu v hlavnom meste. Mesto Bratislava vyhlásilo 2.stupeň aktivity spôsobený mimoriadnymi poveternostnými podmienkami. Bratislava, 30. január 2015. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

POPRAD 27. februára (WEBNOVINY) – Sneh pod Tatrami sa už postupne vytráca z ulíc. Po snehovej kalamite sa tak Poprad v týchto dňoch pripravuje na možné náhle topenie sa snehu. Ako agentúru SITA informoval komunikačný manažér mesta Marián Galajda, kontrolou už prešli niektoré kanalizačné vpuste aj čerpadlá.

Po štedrej snehovej nádielke, ktorá koncom januára v Poprade prekonala viac ako 50-ročný rekord, teraz mesto rieši inú situáciu. „Sneh, ktorý napadol, sa teraz topí a mesto sa pripravuje na to, aby nevznikali povodňové situácie,“ povedal popradský primátor Jozef Švagerko. Podľa jeho slov boli v rizikových častiach mesta vyčistené vpuste, aby ich priechodnosť bola dobrá a nedochádzalo k zaplavovaniu pivníc.

„Správa mestských komunikácií v pravidelných intervaloch kontroluje jednotlivé kanalizačné vpuste a čistí ich tak, aby v prípade náhleho oteplenia mal topiaci sa sneh kam odtekať,“ doplnil Galajda. Ide predovšetkým o lokality v blízkosti väčších plôch. Ako povedal, sú to napríklad miesta s naklonenou rovinou, z ktorých následne topiaci sa sneh steká smerom k obydliam. Takéto problémy má sídlisko Juh a mestská časť Veľká.

V súvislosti s kontrolou kanalizačných vpustí robí podľa hovorcu Popradu samospráva aj ďalšie opatrenia. „Prekontrolovali sme funkčnosť čerpadiel, ktoré máme k dispozícii, pre prípad, že by došlo k zatopeniu nejakých pivničných priestorov,“ vysvetlil.

Mesto ich v prípade potreby poskytne aj svojim obyvateľom. „Rovnako sme preskúšali funkčnosť protipovodňovej hrádze v dĺžke 100 metrov,“ doplnil Galajda. Ide o mobilnú protipovodňovú hrádzu, ktorá bola naposledy použitá pri mestskom zimnom štadióne, kde pár rokov dozadu dramaticky stúpala hladina rieky Poprad.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jozef Švagerko