Stranu Most-Híd pobúrila vražda Nemcova, odsúdil ju aj Fico

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
V centre Moskvy zastrelili známeho Putinovho kritika
V centre Moskvy zastrelili bývalého ruského vicepremiéra a známeho kritika prezidenta Vladimira Putina Borisa Nemcova. Neznámy útočník ho z automobilu štyrikrát strelil do chrbta, keď 55-ročný Nemcov kráčal po moste cez rieku Moskva aj s ukrajinskou ženou, ktorá vyviazla bez zranení. Moskva, 28. február 2015. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 28. februára (WEBNOVINY) – Premiér Robert Fico ostro odsudzuje vraždu významného predstaviteľa politickej opozície v Rusku Borisa Nemcova. „Pridávam sa k hlasom volajúcim po rýchlom a objektívnom vyšetrení tohto zločinu,“ uviedol predseda slovenskej vlády vo svojom vyhlásení. Agentúru SITA o tom informoval Tlačový odbor Úradu vlády SR.

Most-Híd vníma vraždu ako politickú

Šokovaná a pobúrená je aj strana Most-Híd. „Nemcov zosobňoval v očiach strany Most-Híd občiansku odvahu a nádej pre slušných ľudí v Rusku na slobodnú a demokratickú spoločnosť.“

Podľa strany bola jeho zavraždením čiastočne zavraždená aj nádej Ruska na slobodu, demokraciu a občianske práva. „Vnímame to ako politickú vraždu v najhoršej tradícii bývalého sovietskeho režimu, podobne ako boli vraždy Anny Politkovskej či odporcu Putinovho režimu Alexandra Litvinenka,“ uvádza strana vo svojom stanovisku.

Obrazom: Vražda Borisa Nemcova v centre Moskvy

Vražda Nemcova ukazuje v akom stave je Rusko

Nová generácia SDKÚ-DS prijala správu o vražde demokrata a reformátora s ľútosťou. Nemcov bol podľa nich nádejou pre slobodu a prosperitu Ruska.

„Tento brutálny a zbabelý útok nám opäť pripomína, v akom stave dnes Putinove Rusko je a kam nás chcú doviesť tí, ktorí Putinov režim adorujú a jemu samotnému ustupujú,“ uvádza sa v stanovisku Novej generácie SDKÚ-DS, ktoré agentúre SITA poskytol predseda Lukáš Tisoň.

Slovensko vyjadrilo úprimnú sústrasť

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR vyjadrilo úprimnú sústrasť pozostalým i všetkým demokraticky cítiacim občanom Ruskej federácie.

„Táto brutálna vražda je tragédiou pre celú ruskú spoločnosť a úderom pre Rusko, ktoré práve dnes potrebuje pluralitu politických názorov a nie návrat do minulosti. Každá krajina potrebuje pluralitné názorové prostredie pre normálny politický vývoj. Opozícia je kľúčovou súčasťou zdravej demokratickej spoločnosti,“ uvádza ministerstvo zahraničia vo svojom vyhlásení.

Nemcov zasvätil svoj život budovaniu demokratického, otvoreného Ruska a jeho silným vzťahom so susedmi a partnermi. V každej verejnej funkcii sa snažil reformovať a otvoriť Rusko a umožniť občanom väčší podiel na rozhodovaní o smerovaní krajiny.

Slovenská republika dôrazne odmieta a odsudzuje akékoľvek formy násilia namiereného proti politickým predstaviteľom a očakáva, že okolnosti zavraždenia Nemcova budú bezodkladne a dôkladne vyšetrené a osoby zodpovedné za tento ohavný čin budú postavené pred súd, uvádza ministerstvo zahraničných vecí.

Nemcova zastrelili v centre ruskej metropoly, keď kráčal po moste cez rieku Moskva aj s mladou ukrajinskou ženou, ktorá vyviazla bez zranení —->

VIAC SA DOČÍTATE V TOMTO ČLÁNKU

.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Boris NemcovRobert FicoVladimir Putin