Slováci si uctili sviečkami pamiatku zavraždeného Nemcova

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
V Bratislave si uctili pamiatku zavraždeného Putinovho kritika
Uctenie si pamiatky zavraždeného opozičného ruského politika Borisa Nemcova pred Veľvyslanectvom Ruskej federácie v SR. Bratislava, 3. marec 2015. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 2. marca (WEBNOVINY) – Minimálne 11 slovenských miest si v utorok pripomenulo zavraždeného ruského opozičného politika a popredného kritika Putinovho režimu Borisa Nemcova. V Moskve bol v utorok jeho pohreb, akcie s názvom Sviečka za Borisa Nemcova boli v utorok o 18:00 v Bratislave pred ruskou ambasádou, v Rožňave, Košiciach, Ružomberku, Trenčíne, Žiline, Považskej Bystrici, Nitre, vo Zvolene, v Banskej Bystrici a v Myjave.

Obrazom: V Bratislave si uctili pamiatku zavraždeného Putinovho kritika

Spomienku zorganizovali občianski aktivisti Ondrej Dostál a Juraj Kušnierik. Tí vyzvali demokraticky zmýšľajúcich občanov Slovenskej republiky, aby si uctili pamiatku zavraždeného Borisa Nemcova a vyjadrili podporu demokratickým silám v Rusku tým, že o 18:00 zapália sviečku na námestiach a uliciach slovenských miest a obcí alebo aspoň vo svojich domovoch.

V Rožňave sviečky zapálili na Námestí baníkov pri pomníku Františky Andrássyovej, v Košiciach pri Pamätnej tabuli obetiam komunizmu, v Ružomberku pri Soche slobody na Námestí slobody, v Trenčíne pri Pamätníku obetiam komunizmu na Námestí Sv. Anny, v Žiline na Námestí obetí komunizmu, v Považskej Bystrici pri Dvojkríži pred kinom Mier, v Nitre na Svätoplukovom námestí pri pamätníku Novembra 1989, vo Zvolene na Námestí slobody pri pomníku obetiam komunizmu, v Banskej Bystrici na Námestí SNP a v Myjave na Námestí M. R. Štefánika.

Obrazom: Uctenie si pamiatky zavraždeného Nemcova v Moskve

Vražda Nemcova sa odohrala v centre Moskvy v piatok 27. februára, keď 55-ročný Nemcov kráčal po moste cez rieku Moskva aj s mladou ukrajinskou ženou, ktorá vyviazla bez zranení. Podľa polície ho neznámy útočník štyrikrát strelil do chrbta. Ruský vyšetrovací výbor skúma niekoľko verzií vraždy bývalého ruského vicepremiéra. Medzi možné motívy patrí pokus o destabilizáciu politickej situácie v Rusku alebo útok zo strany islamských radikálov, zvažuje sa aj možnosť napojenia na Ukrajinu či pomsta za Nemcovove podnikateľské aktivity, do úvahy prichádza aj osobný motív.

Obrazom: V centre Moskvy zastrelili známeho Putinovho kritika
Video: Zábery, ktoré zachytávajú vraždu Borisa Nemcova

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Boris NemcovOndrej Dostál