OĽaNO chce podporiť rodičov, ktorým dieťa nevzali do škôlky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
škôlka
Foto: ilustračné, SITA/Jozef Jarošík

BRATISLAVA 19. marca (WEBNOVINY) – Príspevok do výšky 230 eur mesačne pre rodičov, ktorým do škôlky nezobrali dieťa staršie ako tri roky, navrhujú v novele zákona o príspevku na starostlivosť o dieťa poslanci Národnej rady SR za OĽaNO.

OĽaNO chce preplácať výdavky na starostlivosť o dieťa

Príspevok má slúžiť na preplatenie preukázaných výdavkov spojených so starostlivosťou o dieťa. „Takouto formou štát aspoň čiastočne vytvorí pri alarmujúcom nedostatku voľných miest v materských školách nástroj na odškodnenie a finančnú podporu pre rodičov, ktorým dieťa staršie ako tri roky nevzali do materskej školy a ktorí súčasne pracujú alebo študujú dennou formou štúdia,“ povedal v závere siedmeho dňa 48. schôdze parlamentu predseda obyčajných ľudí Igor Matovič.

Štát, ktorý spôsobí takú nespravodlivosť, nie je prorodinný, ale protirodinný, komentoval Matovič kroky Smeru v oblasti starostlivosti o mladé deti, keď sa množstvo detí do škôlok nedostane pre nedostatok miesta.

Právny rámec na poskytnutie príspevku vytvára OĽaNO preto, že rodičia, ktorých deti sa do škôlok nedostanú, dnes nemajú nárok na rodičovský príspevok ani na príspevok o starostlivosť o dieťa, s dieťaťom doma sa však nemôžu zamestnať a dostávajú sa tak do ťažkej sociálnej a finančnej situácie. „Situácia v Slovenskej republike je alarmujúca, pričom od roku 2008 sa počet nevybavených žiadostí o umiestnenie dieťaťa do materskej školy zvýšil o vyše 300 percent,“ konštatujú obyčajní ľudia.

Kým v roku 2008 do materských škôl neprijali 3010 detí, v roku 2013 to bolo podľa poslancov za OĽaNO až 9 682 detí. „Problém s nedostatkom miest v materských školách máme v SR už niekoľko rokov a podľa Ústavu informácií a prognóz školstva by rastová fáza v materských školách mala trvať približne ešte do roku 2017,“ uvádzajú v návrhu obyčajní ľudia.

Problém si pohadzujú samosprávy a štát, tvrdí OĽaNO

Problém s nedostatkom škôlok si podľa OĽaNO medzi sebou stále bez akéhokoľvek riešenia „pohadzujú“ jednak samosprávy, ale aj štát, ktorý by mal mať záujem na tom, aby rodičia mali možnosť dať svoje dieťa do materskej školy. Aj keď od roku 2015 sa dá žiadať ministerstvo školstva o dotáciu na výstavbu, prístavbu, rozšírenie či modernizáciu materskej školy, podľa opozičných poslancov nie každej obci musí byť projekt schválený a nie každý starosta či primátor výzvu využije. A rozpočet na dotácie je obmedzený, takže vládne opatrenie nemusí uspokojiť všetky žiadosti.

Novelou sa podľa OĽaNO čiastočne vytvorí systém, ktorý aj rodičom detí starších ako tri roky umožní poberať príspevok na starostlivosť o dieťa, prostredníctvom ktorého si budú môcť svoje dieťa umiestniť buď v materskej škole mimo územného obvodu obce, prípadne v súkromnej materskej škole, kde sú stále podľa zverejnených informácií kapacity pre ich umiestnenie. Výška príspevku by mala byť v závislosti od oprávnených nákladov rôzna, až do výšky 230 eur mesačne. Ak by výchova dieťaťa bola zabezpečovaná fyzickou osobou v rodinnom prostredí, výška príspevku by bola 41,10 eura.

Návrh podľa obyčajných ľudí bude mať pozitívne sociálne vplyv

Návrh má zabezpečiť ľahšie hospodárenie pracujúcich rodičov detí starších ako tri roky, ktorých dieťa nebolo prijaté do materskej školy, pričom na základe príspevku si budú môcť zabezpečiť starostlivosť o dieťa napríklad prostredníctvom súkromnej materskej školy alebo v domácom prostredí, napríklad so starými rodičmi alebo inými fyzickými osobami.

Financovanie chcú obyčajní zabezpečiť z rovnakých prostriedkov, z akých sa v súčasnosti vypláca príspevok na starostlivosť o dieťa, a to z Európskeho sociálneho fondu vrátane spolufinancovania zo štátneho rozpočtu. Pri predpokladom počte 9-tisíc osôb a mesačnom príspevku 230 eur sa očakáva celkový dopad návrhu zákona vo výške 24,84 milióna eur ročne, pričom ide o maximálnu možnú sumu, keďže daný príspevok je možné vyplatiť aj v nižšej sume, prípadne si ho nebudú nárokovať všetky oprávnené osoby, ktorým nebolo dieťa staršie ako tri roky prijaté do materskej školy.

Návrhom sa bude parlament zaoberať na marcovej schôdzi. Novelu predložili obyčajní do parlamentu v novembri 2014, neskôr ju stiahli z rokovania.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Igor Matovič
Firmy a inštitúcie OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti