Vasil Biľak ostane pošpinený, bustu ukradli

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pamätník Vasila Biľaka
Pamätník komunistického politika Vasiľa Biľaka v Krajnej Bystrej počas noci aktivisti na protest poškodili. Pomník postriekali červenou farbou a zatreli bustu politika aj nápisy pod ňou. Na pomník napísali červenou farbou aj slovo "sviňa". Krajná Bystrá, 22. február 2015. Foto: SITA/Ľuboš Lorenz

PREŠOV/KRAJNÁ BYSTRÁ 2. marca (WEBNOVINY) – Busta Vasila Biľaka, ktorú odhalili v jeho rodnej obci Krajná Bystrá v okrese Svidník iba pred deviatimi dňami, nie je na svojom mieste. Svidnícki policajti preverujú jej zmiznutie ako krádež. Informoval o tom v pondelok prešovský policajný hovorca Daniel Džobanik. Predbežnú škodu vyčíslili na 2 500 eur.

Miestni obyvatelia pamätník Biľaka z vlastnej iniciatívy strážia

Predsedníčka Krajskej rady KSS v Prešove Helena Polanská vylučuje, že by mal v tom prsty niekto z miestnych ľudí. Ako pre agentúru SITA povedala, bustu musel páchateľ ukradnúť v ranných hodinách z nedele na pondelok, miestni obyvatelia totiž do nočných hodín pamätník Biľaka z vlastnej iniciatívy strážia.

Zlodej rozbil mramorovú dosku, na ktorej bola busta pripevnená. Pôvodne chceli dať farbou znehodnotenú bustu vyčistiť, čakali iba na súdneho znalca, no bustu im skôr, ako stihli svoj zámer zrealizovať, ukradli.

Pamätník od prvého dňa vzbudiť protichodné reakcie verejnosti

Polanská ďalej informovala, že v súvislosti s pamätníkom Biľaka podali už dve trestné oznámenia. V pondelok pre krádež busty, minulý týždeň, kedy sochu postriekali dvaja aktivisti červenou farbou, podali na políciu trestné oznámenie pre poškodenie cudzieho majetku. Vtedy predbežnú škodu vyčíslili na 3 500 eur. Túto sumu budú pravdepodobne revidovať, lebo betónový podstavec je brúsený a nebude sa dať vyčistiť.

Pamätník, ktorý bývalému komunistickému politikovi Vasiľovi Biľakovi odhalili 21. februára v jeho rodnej obci, od prvého dňa vzbudiť protichodné reakcie verejnosti. Veľká časť občanov to vnímala ako provokáciu, lebo jeho meno spája s inváziou vojsk Varšavskej zmluvy v roku 1968 do Československa. Hneď na druhý deň po odhalení pamätník ho aktivisti postriekali červenou farbou. K činu sa vtedy prihlásili dvaja Košičania – výtvarník Peter Kalmus a Ľuboš Lorenc.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Vasil Biľak