Slovensko má podľa SaS vo vzťahu k cirkvám priveľa záväzkov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kláštor kapucínov
Kostol svätého Štefana s kláštorom kapucínov je súbor sakrálnych stavieb nachádzajúcich sa na Župnom námestí v Bratislave. Kláštor však kapucíni nemohli za totality využívať. Vrátili sa až po roku 1989. Foto: SITA

BRATISLAVA 4. marca (WEBNOVINY) – Strana Sloboda a Solidarita (SaS) chápe a rešpektuje nesúhlasné postoje mnohých občanov sprevádzajúce správy o valorizácii platov slovenských duchovných.

„Slovensko má vo vzťahu k cirkvám priveľa záväzkov a má veľmi málo možností zistiť, akú pridanú hodnotu cirkvi vytvárajú. Vatikánske zmluvy zaväzujú štát k mnohým povinnostiam, nútia ho financovať projekty v oblasti vzdelávania, zdravotnej starostlivosti či sociálnych služieb,“ uvádza poslanec liberálov Martin Poliačik.

Štát nevie, akými majetkami cirkev disponuje

Výučba náboženstva ako povinne voliteľného predmetu zas podľa jeho slov uzatvára množstvo detí do svetonázorových bublín a oberá ich o možnosti dozvedieť sa informácie aj o inom ako kresťanskom videní sveta.

„Štát vôbec nevie, akými majetkami cirkev disponuje. Nedokážeme tiež ani odhadnúť objem zbierok a darov. Všetko toto vytvára zbytočný priestor pre špekulácie a živnú pôdu pre ďalšie konflikty a polarizáciu spoločnosti,“ konštatuje Poliačik.

Treba zostaviť súpis cirkevných majetkov

Strana Sloboda a Solidarita dlhodobo presadzuje systematickú odluku cirkví od štátu, ktorá by prispela k ich väčšej nezávislosti a zároveň by štátu vrátila kompetencie, ktoré mu boli zmluvou s Vatikánom „nezmyselne odobrané“.

„Je potrebné výrazne zmenšiť objem záväzkov plynúcich z Vatikánskych zmlúv, prostredníctvom zavedenia asignačnej dane odlúčiť financovanie cirkví od štátu a zostaviť súpis cirkevných majetkov a ziskov. Len reálny prehľad o súčasnosti a dobré nastavenie pravidiel do budúcnosti môžu zabezpečiť trvalo udržateľný vzťah cirkví a štátu na Slovensku,“ uzatvára poslanec SaS.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Martin Poliačik
Firmy a inštitúcie SaS Sloboda a Solidarita