Nemocnici v Žiline chýbajú postele, na sprchy je poradovník

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zilinska nemocnica
Foto: SITA/Milo Fabian

ŽILINA 3. marca (WEBNOVINY) – Pätnásť z 19 lekárov interného oddelenia žilinskej fakultnej nemocnice dalo výpoveď pre nedostatok lôžok a zlé hygienické podmienky na oddelení. Lekárske odborové združenie žiada odvolanie riaditeľa i námestníka nemocnice.

„Na oddelení je taká situácia, že pacienti majú na sprchu poradovník a niektorí sa dostanú pod sprchu až o tretej v noci. Toto oddelenie má 96 lôžok a pacientov je tam minimálne sto každý deň, lekári musia každý deň riešiť, odkiaľ si požičajú posteľ, aby pacienta mohli ošetriť a prijať do nemocnice,“ uviedol na utorkovom brífingu predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

Na neúnosnú situáciu poukazujú štyri roky

Lekári, ktorým od piatka plynie dvojmesačná výpovedná lehota, poslali žiadosť o urgentné riešenie situácie aj ministrovi zdravotníctva, regionálnemu úradu verejného zdravotníctva a tiež prezidentovi Andrejovi Kiskovi. Lekári sa sťažujú na preplnené a zle vybavené oddelenie. Upozorňujú, že od júla 2011, keď boli v nemocnici zrušené pľúcne, infekčné a kožné oddelenie, výrazne pribúda hospitalizovaných pacientov, no počet lôžok, materiálne ani personálne vybavenie nebolo adekvátne navýšené.

Konkrétne, od roku 2011 do roku 2014 stúpol počet hospitalizovaných pacientov o 1074 na 5261 ročne a priemerná ošetrovacia doba sa skrátila o 0,6 dňa na 6,7 dňa. „V začínajúcom roku 2015 sa situácia ešte zhoršila, keď priemerný počet pacientov bol 111 v januári a 117 vo februári,“ uvádzajú lekári s tým, že napriek pribúdajúcim pacientom sa počet lôžok nezmenil a na 96 postelí pripadá priemerne viac ako 100 pacientov.

Podľa Visolajského na neúnosnú situáciu poukazujú lekári a sestry už štyri roky. „V priebehu posledných dvoch mesiacov napísali riaditeľovi osem listov, na ich žiadosti o riešenie nedostávali žiadnu odpoveď, alebo len ústne nariadenia, aby pacientov neprijímali nad stav a aby pacientov prepúšťali čím skôr domov. Čiže manažérske zlyhanie sa tu prenášalo na zodpovednosť daného lekára či sestry, pretože lekár, ak neprijme do nemocnice pacienta, ktorého zdravotný stav to vyžaduje, alebo ho prepustí domov predčasne, hoci jeho zdravotný stav to ešte nedovoľuje, za toto nesie lekár plnú zodpovednosť a to morálnu aj právnu,“ povedal Visolajský.

Zdravotna sestra, nemocnica
Foto: SITA/Viktor Zamborský

Odbory žiadajú odvolať riaditeľa

Podľa predsedu Lekárskeho odborového združenia lekári žilinského interného oddelenia sa po štyroch rokoch žiadostí a poukazovania na kritickú situáciu rozhodli pre zúfalý čin. „Odmietli prebrať za takéto manažovanie oddelenia zodpovednosť a svojimi výpoveďami chcú prinútiť zodpovedných, aby zabezpečili pacientom žilinskej fakultnej nemocnice adekvátnu zdravotnú starostlivosť,“ povedal Visolajský a dodal, že Lekárske odborové združenie opakovane žiada okamžité odvolanie riaditeľa Štefana Voláka.

„Žiadali sme jeho odvolanie v roku 2012, po tom čo vyhrotil situáciu v tejto nemocnici natoľko, že tu musela zasahovať armáda, žiadali sme jeho odstúpenie pri kauze ozdravného plánu od kotolníka, žiadali sme jeho odstúpenie pri prepojení na pána Tvarůžka, ktorý je mediálne neslávne známy z Čiech pre krachujúce nemocnice a žiadame o odstúpenie Voláka i dnes pre manažérske zlyhanie a ignorovanie neúnosnej situácie na internom oddelení. Súčasne žiadame aj odvolanie námestníka Adama Hochela, ktorý za vzniknutú situáciu nesie plnú zodpovednosť,“ uviedol Visolajský.

Visolajský podľa ministerstva šíri poplašnú správu

Ministerstvo zdravotníctva považuje vyjadrenia predsedu Lekárskeho odborového združenia Petra Visolajského za šírenie poplašnej správy a stav na internom oddelení žilinskej fakultnej nemocnice pripisuje profesionálnemu zlyhaniu tamojšieho primára.

„Poskytovanie zdravotnej starostlivosti vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Žilina nie je na žiadnom oddelení ohrozené. Starostlivosť o pacientov kontinuálne pokračuje a týka sa to aj oddelenia vnútorného lekárstva, ktoré poskytuje zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu. Ide o oddelenie, ktoré má v súčasnosti 96 lôžok a 29 lekárskych miest. V tomto prípade ide naozaj o pomer, ktorý je nadštandardný v prospech pacientov,“ povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Martina Šoltésová.

Ako ďalej uvádza, žilinské interné oddelenie má isté rezervy v manažmente pacienta, to znamená, že v niektorých prípadoch sú podľa ministerstva hospitalizovaní pacienti, ktorí si hospitalizáciu nevyžadujú. „A v niektorých prípadoch hospitalizácia pacienta je neprimerane dlhá, až desať dní, v priemere je to 6,7 dňa, pričom priemer OECD (Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj) sa na takomto oddelení pohybuje niekde na úrovni piatich dní.“

Gynekologia_nemocnica_lekari
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Primár nezvládol manažment oddelenia

Šoltésová tiež zdôraznila, že interné oddelenie nedostatočne spolupracuje napríklad s oddelením dlhodobo chorých, kam podľa nej pacienti po diagnostike a nastavení liečby môžu byť preložení, ak si to ich stav vyžaduje, pretože obsadenosť na žilinskom oddelení dlhodobo chorých sa pohybuje okolo 60 až 65 percent. „Snahou vedenia nemocnice je dosiahnuť optimálny stav a zlepšiť najmä manažment pacienta,“ dodala.

Ministerstvo zdravotníctva považuje podľa Šoltésovej za zarážajúce, že pri pravidelných pracovných stretnutiach vedenia nemocnice s primárom interného oddelenia, ktoré napríklad vo februári boli tri, neodzneli od primára žiadne podnety, kritické postrehy ani sťažnosti na to, že na internom oddelení vznikla situácia, ktorá si vyžaduje okamžité riešenie.

„Považujeme to za akési profesionálne zlyhanie pána primára, ktorý nezvládol manažment oddelenia a neinformoval vedenie nemocnice o vzniknutej situácii. Ak by vedenie nemocnice o tomto informované bolo, určite by konalo a žiadalo nápravu už skôr,“ uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva.

V reakcii na utorkovú tlačovku lekárskeho odborového združenia v Žiline konštatovala, že „havarijný stav, na ktorý poukazujú lekári, nie je žiadna novinka. Vedenie nemocnice už dlhodobo poukazuje na to, že mnohé pavilóny sú zastarané a vyžadujú si modernizáciu. Aj preto vedenie nemocnice dostalo dotáciu 590-tisíc eur a rekonštrukcia internistického monobloku by sa mala začať 1. júna.“ Podľa ministerstva zdravotníctva z 15 lekárov, ktorý v piatok dali výpovede, jedna lekárka v utorok výpoveď stiahla.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Peter Visolajský
Firmy a inštitúcie FNsP ZA Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina