Smerák Jánoš mal týrať manželku a dcéru, vzdáva sa mandátu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vladimír Jánoš
Poslanec za Smer-SD Vladimír Jánoš údajne týral blízku a zverenú osobu a vyhrážal sa jej. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 4. marca (WEBNOVINY) – Medzinárodný výbor pre boj s organizovaným zločinom, terorizmom a korupciou (ICOCRIM) podáva v stredu trestné oznámenie na poslanca Národnej rady SR za Smer-SD a okresného predsedu strany v Prievidzi Vladimíra Jánoša za vyhrážanie a týranie blízkej a zverenej osoby. Jánoš sa ho údajne dopustil proti svojej manželke a dcére.

Ako povedal v stredu na tlačovej besede Ivan Katrinec z ICOCRIM, manželka Jánoša Iveta sa obrátila na ICOCRIM, pretože to vnímala ako poslednú z možností, ako poukázať na prípad pred tým, ako sa psychicky zrúti. Podľa neho manželka už podala 19. februára na krajskú prokuratúru trestné oznámenie. „Nebola však doteraz vyrozumená, či orgány činné v trestnom konaní začali konať,“ konštatoval.

Vzdá sa svojho poslaneckého mandátu

Po prevalení aféry sa Jánoš rozhodol vzdať svojho poslaneckého mandátu. Ako informoval agentúru SITA, zároveň sa vzdáva funkcie okresného predsedu strany v Prievidzi.

„V posledných dňoch sa v médiách objavilo množstvo lží, poloprávd a nepravdivých obvinení v súvislosti s mojou osobou. Nikdy som sa nedopustil skutkov, z ktorých ma rôzne osoby obviňujú. Vzhľadom na vzniknutú situáciu som sa slobodne rozhodol, že sa vzdávam funkcie poslanca Národnej rady Slovenskej republiky a zároveň odstupujem aj z funkcie predsedu Okresnej organizácie strany SMER-SD v Prievidzi,“ uviedol s tým, že k tomuto kroku sa rozhodol preto, aby si vytvoril dostatočný priestor na očistenie svojho mena a taktiež v záujme svojej maloletej dcéry.

Jánoša by mal v parlamente nahradiť Peter Gaži. Ten v parlamente pôsobil do 25. novembra minulého roku. Vtedy musel odísť po tom, čo si poslanecký mandát uplatnil Peter Pellegrini. Gaži bol od začiatku volebného obdobia za neho náhradníkom v poslaneckých laviciach. Poslanecký sľub by mal zložiť na budúci týždeň, keď sa začne marcová schôdza zákonodarného zboru.

Jánoš je držiteľom viacerých zbraní

Katrinec tvrdí, že Jánoš je držiteľom viacerých zbraní a podľa jeho manželky bol poslanec liečený aj pre psychické problémy.

„Preto je obava, že môže vyhrážky naplniť. Žiadame generálneho prokurátora, aby neodkladne konal a predišiel ujme na zdraví. Ako je možné, že je držiteľom zbrojného pasu? Má doma dva samopaly a štyri ďalšie guľové zbrane. Ako je možné, že Robert Fico nevie alebo nechce vedieť o jeho zdravotnom stave,“ uviedol Katrinec.

ICOCRIM má aj lekárske správy, z ktorých vyplýva, že tento človek týral dcéru tak, že musela vyhľadať psychiatrickú lekárku a prestala chodiť do základnej školy. Mala individuálne štúdium.

Po internete sa šíria nahrávky ako sa vyhráža manželke

Katrinec očakáva, že Jánoš podá po stredajšej tlačovej besede trestné oznámenie za ohováranie. Nebojí sa však. Chce tlačiť na generálneho prokurátora, aby poslancovi bol odobratý zbrojný preukaz. Chce tiež, aby parlament hlasoval o zbavení jeho poslaneckej imunity.

„Uvidíme, či ho poslanci podržia alebo pustia k vode,“ vyhlásil Katrinec, podľa ktorého orgány činné v trestnom konaní sú spoluzodpovedné, ak tento človek niečo spácha.

Po internete sa šíria nahrávky ako poslanec NR SR za Smer-SD a okresný predseda strany v Prievidzi Vladimír Jánoš (46) vulgárne nadáva a vyhráža sa manželke. Rozvodové konanie Jánošovcov má byť 31. marca na okresnom súde v Prievidzi. Podľa Katrinca manželka Jánoša od poslanca nedostala od roku 2014 ani cent.

V prípade už koná generálny prokurátor Jaromír Čižnár. „Generálny prokurátor osobne a bezodkladne kontaktoval okresného prokurátora v Prievidzi a uložil mu pokyn, aby začal okamžite konať vo veci podozrenia z týrania blízkej osoby a zverenej osoby,“ uviedla hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. Dodala, že Čižnár začal konať už po utorkovej medializácii informácií o poslancovi Jánošovi. Podnet podaný Katrincom na generálnu prokuratúru vybavia podľa Predajňovej zákonným spôsobom.

OĽaNO žiada odvolanie Jánoša z parlamentných funkcií

OĽaNO žiada okamžité odvolanie Jánoša z parlamentných funkcií do prešetrenia podozrení. Jánoš je podpredsedom parlamentného výboru pre ľudské práva. „Je to ukážkový smerácky paradox: Práve v období, keď Robert Fico so straníckymi kolegami vtipkuje a rozdáva ženám kvety po kultúrnych domoch v rámci MDŽ, jeden z poslancov za Smer sa k svojej manželke podľa jej svedectiev správa ako zviera,“ napísali poslanci za OĽaNO v tlačovej správe.

„Nie je normálne, aby bol podpredsedom výboru pre ľudské práva človek, ktorý najhrubším spôsobom porušuje základné právo na ľudskú dôstojnosť,“ tvrdí líder hnutia OĽaNO Igor Matovič.

OĽaNO vyzýva predsedu strany Smer a predsedu ich poslaneckého klubu, aby Jánoša z postu podpredsedu výboru pre ľudské práva okamžite stiahli a vyjadrili tak, že rešpektujú základné právo na ľudskú dôstojnosť. „V opačnom prípade je rozdávanie kvietkov ženám pri príležitosti Medzinárodného dňa žien iba výsmechom a neúprimným zištným politickým kalkulom. A Jánošova nominácia odhalením cynizmu a pohŕdania, s akým v skutočnosti strana Smer k ľudským právam pristupuje,“ napísalo OĽaNO.

Poslanec a splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák (OĽaNO) sa nebude zúčastňovať na zasadnutí Výboru pre ľudské práva, ktorého je členom, kým nebudú vyvodené uspokojujúce dôsledky voči podpredsedovi výboru Jánošovi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Igor MatovičIvan KatrinecJaromír ČižnárPeter PellegriniPeter PollákRobert FicoVladimír Jánoš
Firmy a inštitúcie SMER-SD