Ficova vláda nedala zelenú dvom súkromným vysokým školám

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vysoká_škola
Foto: Archívne foto SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 4. marca (WEBNOVINY) – Na Slovensku naďalej zostane 13 súkromných vysokých škôl. Ficova vláda v stredu na návrh ministerstva školstva neudelila štátny súhlas pre ďalšie dve.

Vysokú školu ekonómie a podnikania stopla aj komisia

S udelením štátneho súhlasu Vysokej škole ekonómie a podnikania nesúhlasila ani Akreditačná komisia, ktorá odporučila ministerstvu školstva žiadosť vo všetkých študijných programoch zamietnuť.

„Na základe komplexného posúdenia plnenia kritérií nespĺňa v čase akreditácie kritériá uplatňované pri posudzovaní spôsobilosti a neutvára dostatočné predpoklady na udržanie spôsobilosti a na udeľovanie príslušného vysokoškolského titulu,“ uvádza sa v stanovisku Akreditačnej komisie pri posúdení žiadosti.

Študentov ubúda, trh je presýtený

Ministerstvo školstva aj napriek kladnému stanovisku Akreditačnej komisie navrhlo vláde neudeliť štátny súhlas ani pre Technologický Inštitút A. Ruprechta. Akreditačná komisia v prípade Technologického Inštitútu A. Ruprechta odporučila ministerstvu priznať právo udeľovať absolventom študijného programu Materiálové technológie v študijnom odbore Chemické technológie a odbore Strojárstvo v dennej forme štúdia akademický titul.

„Trh vysokoškolského vzdelávania na Slovensku je už presýtený a tie odbory, ktoré sa mali učiť na tejto škole, sú dostatočne pokryté z existujúcich vysokoškolských kapacít,“ uviedol ešte v januári minister školstva Juraj Draxler a dodal, že študijné odbory chemické technológie a strojárstvo sa dajú študovať na tradičných univerzitách, ako je Technická univerzita v Košiciach či Žilinská univerzita v Žiline.

Tie majú podľa Draxlera dlhodobú tradíciu pri poskytovaní študijných programov v týchto študijných odboroch. „Navyše s ohľadom na klesajúci počet študentov vysokých škôl majú existujúce vysoké školy dostačujúcu kapacitu pokryť potreby trhu práce a záujemcov o štúdium,“ poznamenal Draxler. Súkromná vysoká škola chcela vyškoliť šesťdesiat študentov ročne práve v odboroch, v ktorých spolu študuje na dvoch univerzitách už 670 študentov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Juraj Draxler
Firmy a inštitúcie MŠVVaŠ Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SR