Nízka dôvera Slovákov voči Únii je paradox, zhodnotil Kiska

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Andrej Kiska, Martin Schulz
Zľava: Prezident SR Andrej Kiska a predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz počas spoločného stretnutia pri príležitosti návštevy prezidenta SR v Bruseli. Brusel, Belgicko, 4. marec 2015. Foto: SITA/Kancelária prezidenta SR

BRATISLAVA 5. marca (WEBNOVINY) – O dôvere občanov Slovenska voči Európskej únii hovoril Andrej Kiska s predsedom Európskeho parlamentu Martinom Schulzom v Bruseli.

Ako agentúru SITA informoval Roman Krpelan z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta, Kiska považuje Európsku úniu za ekonomickú veľmoc napriek dojmu, akoby EÚ mala viac problémov, ako ich dokáže zvládať. Podľa prezidenta však Únia potrebuje viac sebavedomia a vždy, keď prejavuje súdržnosť a solidaritu, sa dokáže posunúť ďalej.

Klesajúca dôvera Slovákov voči EÚ je paradoxom, tvrdí Kiska

Kiska na stretnutí so Schulzom skonštatoval, že klesajúca dôvera Slovákov voči EÚ je paradoxom obzvlášť v prípade Európskeho parlamentu, ktorý má priamu legitimitu od ľudí, od voličov aj zo Slovenska a postupne získava čoraz dôležitejšie postavenie medzi európskymi inštitúciami.

„Pritom podstatná časť zákonov, podľa ktorých žijeme, sa už dnes tvorí za našej plnej účasti v inštitúciách Európskej únie,“ zdôraznil Kiska. Kiska si myslí, že nedôvera je veľkým problémom. „Myslím si, že nemôžeme očakávať dlhodobú dôveru ľudí v Európsku úniu ako celok a ideu, pokiaľ ľudia nebudú dôverovať jej inštitúciám.“

Kiska sa so Schulzom rozprával aj o terorizme

Podľa Kisku bude mať Európsky parlament osobitný význam pre Slovensko v budúcom roku, keď budeme predsedať Európskej únii. Prezidenta tiež znepokojuje, že v Európe pribúdajú politici, podľa ktorých je Európska únia problém. Podľa prezidenta EÚ predstavuje riešenie, „ktoré si však vyžaduje silných lídrov, ktorí spoločne povedú EÚ k tomu, aby predstavovala riešenie“.

Kiska sa so Schulzom rozprával aj o ochrane občanov pred terorizmom. Zhodli sa, že „je zodpovednosťou vlád prijímať náležité bezpečnostné opatrenia v celej Európskej únii a je zodpovednosťou parlamentov, vrátane Európskeho parlamentu, poskytnúť vládam mandát a podporu v ochrane občanov proti terorizmu a teroristom“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaMartin Schulz