SIS sa ohradila voči výrokom Fedora k spravodajskému zákonu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Martin fedor
Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 5. marca (WEBNOVINY) – Slovenská informačná služba (SIS) sa v stredu ohradila voči výrokom člena Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť a zároveň člena strany Sieť Martina Fedora k návrhu nového spravodajského zákona.

„Pán poslanec Fedor asi zabudol, že bol vo vládnej strane, ktorá v roku 2001 schválila nariadenie o monitorovaní výrobkov umožňujúcich kódovanie a šifrovanie dát, čo platí aj v súčasnosti a do návrhu zákona bolo len zapracované,“ tvrdí SIS v súvislosti s výrokom Fedora, že jeho strana požaduje širšiu diskusiu o povinnosti odovzdávať šifrovacie kľúče spravodajským službám.

Vychádzali výlučne z nariadenia vlády z roku 2001

Ustanovenie nového návrhu zákona o spravodajských službách týkajúce sa monitorovania výrobkov umožňujúcich utajovanie informácií a dát bolo do návrhu zákona podľa SIS zapracované vo výrazne oklieštenej podobe z nariadenia vlády z roku 2001.

Ako informoval hovorca SIS Branislav Zvara, pracovná skupina na prípravu nového zákona zložená zo zástupcov SIS, ministerstva vnútra a ministerstva obrany nebola zapracovaniu uvedeného ustanovenia príliš naklonená, ale vychádzala výlučne z nariadenia vlády z roku 2001.

Na rozdiel od tohto dosiaľ stále platného nariadenia vlády podľa Zvaru nový návrh zákona výrazne okliešťuje oprávnenie štátu získať od výrobcov či dovozcov informácie o zariadeniach slúžiacich na utajený prenos dát alebo informácií a vôbec od nich nepožaduje ani poskytnutie samotného funkčného zariadenia.

Ohradili sa aj voči ďalšiemu výroku

Slovenská informačná služba sa ohradila aj voči výroku, že stále v návrhu ostáva takzvaná spravodajská ochrana osôb, ktoré určí predseda vlády, pričom neexistuje dôvetok o tom, že tá osoba by mala s tým súhlasiť.

„Tento výrok nie je pravdivý, keďže v návrhu nového spravodajského zákona sa explicitne hovorí, že spravodajskú ochranu osoby je možné realizovať len so súhlasom osoby, ktorej sa to týka a nie na základe svojvoľného rozhodnutia premiéra,“ uvádza Zvara.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Martin Fedor
Firmy a inštitúcie SIS Slovenská informačná služba