Konferencia Cesty k mieru vyvrcholila, nadväzuje na Minsk

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Smer oslavoval MDŽ v Zlatých Moravciach
Predseda strany Smer-SD a predseda vlády SR Robert Fico počas podujatia pri príležitosti osláv Medzinárodného dňa žien (MDŽ) v Zlatých Moravciach organizovaných politickou stranou Smer-SD. Zlaté Moravce, 28. február 2015. Foto: SITA/Martin Havran

KOŠICE 7. marca (WEBNOVINY) – Prijatím spoločnej deklarácie vyvrcholila v sobotu v Košiciach dvojdňová konferencia Cesty k mieru, ktorá sa konala z iniciatívy Nemecko-ruského fóra a Nemecko-ukrajinského fóra pod záštitou slovenského premiéra Roberta Fica. Zúčastnili sa na nej občianske i mimovládne organizácie, umelci, predstavitelia cirkví z Ukrajiny a Ruska. Premiér Fico sa nezúčastnil na konferencii pre chorobu.

Všetko o situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Účastníci sa prihlásili k výsledkom rokovaní z Minska

Ako novinárov informoval jeden z iniciátorov konferencie a predseda správnej rady Nemecko-ruského fóra Matthias Platzeck, ide o prvé stretnutie a podujatie nadväzuje na mierové rokovania o rusko-ukrajinskom konflikte Minsk II. Uviedol, že účastníci konferencie sa bez výhrad prihlásili k výsledkom rokovaní z Minska a dohodli sa sformulovať deklaráciu vyzývajúcu na nastolenie mieru a občianskeho dialógu medzi znepriatelenými stranami konfliktu.

O obsahu deklarácie informoval správnej rady Nemecko-ukrajinského fóra Rainer Lindner. „Mierová výzva, ktorá vychádza z tejto konferencie, je výzvou pre občanov nielen na Ukrajine a v Rusku, ale aj smerom do Nemecka a na Slovensko. Apeluje na strany konfliktu na neútočenie a dodržiavanie prímeria i dohody z Minska. Vyzýva, aby sa pri politických debatách, vyhláseniach v médiách, či na sociálnych sieťach neobjavovala agresívna rétorika. Účastníci podporujú OBSE v jej misii v tomto regióne a jej úlohu stabilizovať situáciu,“ povedal Lindner.

Doložil, že je to cesta na vytvorenie rámcových podmienok, ktoré by umožnili stabilizovať humanitárnu pomoc do týchto vojnou postihnutých regiónov.

Druhá konferencia bude koncom leta

Ako uviedol Platzeck, o výsledkoch rokovania a prijatej deklarácii budú informovaní najvyšší predstavitelia Ruska, Ukrajiny, Nemecka i Slovenska. Platzek povedal, že očakáva naštartovanie občianskeho dialógu medzi zainteresovanými stranami konfliktu. Tu môžu veľkú mierotvornú úlohu zohrať cirkvi, ktoré považujú v ekumenickej rovine za dôležité pri odovzdávaní posolstva z Košíc.

Účastníci stretnutia sa zhodli, že by mali nasledovať ďalšie podujatia a konferencie, ktoré by rozvíjali konštruktívny dialóg, do ktorého by sa okrem doterajších občianskych účastníkov zapojili aj dobrovoľníci a dobrovoľnícke zväzy. Podľa názoru Platzeka by sa druhá konferencia Cesty k mieru mohla konať v Košiciach koncom leta alebo začiatkom jesene.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert Fico