Čislák chce prelomiť veto, je proti prednostným vyšetreniam

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Minister zdravotníctva Viliam Čislák
Minister zdravotníctva Viliam Čislák v piatok 7. novembra vymenoval novú správnu radu nemocnice, ktorá mu má dať v najbližších dňoch údaje o tom, čo sa naozaj stalo. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 7. marca (WEBNOVINY) – Minister zdravotníctva Viliam Čislák navrhne NR SR, aby zákon, ktorý rieši poplatky u lekára, schválila tak, ako ho predkladali s pozmeňovacím návrhom.

Chce tak prelomiť veto prezidenta Andreja Kisku, ktorý sa tento týždeň rozhodol vrátiť novelu zákona späť do parlamentu a navrhol, aby pri opätovnom prerokovaní neprijali legislatívu ako celok. Čislák to povedal v sobotňajšej rozhlasovej diskusnej relácií Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) – Sobotné dialógy.

Poplatky nad rámec nie sú férové

Poslanec KDH a bývalý minister zdravotníctva Ivan Uhliarik v sobotu povedal, že pacienti boli proti poplatkom preto, lebo platili v čase, keď zároveň platia zdravotným poisťovniam. Poplatky nad rámec podľa neho nie sú férové voči pacientom.

„Ministerstvo urobilo prvý krok a ja s ním súhlasím. Cieľom regulácie poplatkov je, aby pacient platil čo najmenej. Súhlasím so stopkou pre poplatky, ale s úpravou. Keď už pacient platiť musí, tak aby lekár vedel, za čo ten poplatok musí vybrať. Aby vedel pacient, na čo má mať nárok zadarmo a za čo si má priplatiť. Kontrola aby vedela, čo má kontrolovať. To je ten problém, ktorý v tomto zákone nie je vyriešený, a preto ho prezident vrátil,“ povedal Uhliarik s tým, že prezident nemal problém s duchom zákona, ale s tým, že nie je jasné, za čo môže lekár požadovať úhradu.

V Európe nikde nie je inštitút prednostného vyšetrenia

Čislák sa zároveň vyjadril aj k inštitútu prednostného vyšetrenia, ktorý podľa ministra v Európe nikde nie je. Dodal, že už dnes existujú príklady, keď ho doktori ani doteraz nevyužívali. Lekár má podľa Čisláka možnosť, aby si pacientov menežoval tak, ako majú v mesiaci prísť.

Uhliarik dodal, že tiež súhlasí a nerozumie, prečo by sa za objednávanie malo platiť. Pre lekára je to podľa Uhliarika lepšie, lebo vie, kedy príde pacient. Tak ako v EÚ, malo by byť zadarmo. Ak niekto nemôže prísť v rámci pracovného času a chce sa objednať na hodinu, vtedy by mohol podľa poslanca KDH prísť skoro ráno alebo po práci.

To by však už malo byť posudzované ako nadštandard a malo by sa za to platiť. Podľa Uhliarika je pritom nespravodlivé, keď si dvaja ľudia platia zdravotnú poisťovňu a jeden z nich si zaplatí prednostné vyšetrenie, na základe čoho predbehne napríklad dôchodcu, ktorý na to peniaze nemá. Takáto zásadná zmena sa však nemôže diať podľa Uhliarika poslaneckým návrhom.

CT
Foto: ilustračné, Thinkstock

Kauza CT v Piešťanoch je pseudokauza

Minister zdravotníctva sa v relácii vyjadril aj ku kauze CT v Piešťanoch, ktorú označil za „kvázi kauzu“. To, že niekto odstúpil podľa Čisláka ešte neznamená, že niečo zavinil. Dodal pritom, že prípad vyšetruje polícia, generálna prokuratúra a je aj na Úrade pre verejné obstarávanie. V tejto chvíli ešte výsledky nie sú.

„Po piatich týždňoch však firma, ktorá CT predávala, zverejnila finančné podmienky, za ktorých sa to riešilo. Firma si dávala 6-percentnú maržu na obdobie štyroch rokov a 9 percent bol ďalší rozdiel vo financovaní,“ povedal Čislák a dodal, že v prípade nebolo nabalenie nejakých vymyslených peňazí.

„Podľa mňa to je pseudokauza. Tam sa nenašiel rozdiel 50 percent, ktoré by lietali vo vzduchu,“ povedal Čislák, ktorý vychádzal z informácii od firmy, no dodal, že stále sa ešte čaká na výsledky vyšetrovania konajúcich orgánov. Ľudia, ktorí odstúpili, tak podľa ministra urobili na základe politického rozhodnutia. Exministerka Zvolenská podľa Čisláka odstupovala zbytočne, keďže vo veci CT prístroja v Piešťanoch to nepomohlo.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan UhliarikMinister zdravotníctva Ivan UhliarikViliam Čislák
Firmy a inštitúcie MZ Ministerstvo zdravotníctva SR