Súd rozhodol o smerákovi Jánošovi, hrozí mu až 15 rokov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vladimír Jánoš
Exposlanec NR SR Vladimír J. pri odchode z pojednávacej miestnosti na okresnom súde v Prievidzi. Prievidza, 10. marec 2015. Foto: SITA/Martin Havran

TRENČÍN 12. marca (WEBNOVINY) – Bývalý poslanec Národnej rady SR za Smer-SD Vladimír Jánoš ostáva na slobode. Exposlanca obvinili zo zločinu týrania blízkej a zverenej osoby. Okresný súd v Prievidzi ho v utorok po štyroch dňoch v policajnej cele pustil na kauciu 20-tisíc eur.

Prokuratúra žiadala väzobné stíhanie a odvolala sa. Krajský súd v Trenčíne vo štvrtok na verejnom zasadnutí sťažnosť prokuratúry zamietol. Podľa súdu vzhľadom na konanie Vladimíra Jánoša od začiatku stíhania nie sú dôvody k obavám, že by utiekol alebo ovplyvňoval vyšetrovanie a opatrenia náhradnej väzby sú dostačujúce. Proti rozhodnutiu nie je možné sa odvolať. Exposlancovi hrozí sedem až pätnásť rokov.

Stratil aj spoločenské postavenie

Vladimír Jánoš sa po medializácii kauzy s týraním manželky vzdal funkcie poslanca, od piatku bol na pokyn prokurátora umiestnený v policajnej cele. Okresný súd v Prievidzi bývalého člena ľudsko-právneho výboru parlamentu v utorok pustil na slobodu na kauciu 20-tisíc eur. Zakázal mu akokoľvek kontaktovať manželku aj dcéru a priblížiť sa k ním na menej ako päť metrov.

Prokurátor, ktorý žiadal väzobné stíhanie, podal sťažnosť. Kaucia a prísľub poslanca o vedení riadneho života podľa prokuratúry nestačí, keďže s útokmi pokračoval aj po odsťahovaní manželky a dcéry, nemá pod kontrolou svoje správanie.

Zároveň stratil spoločenské postavenie, a tým pádom je pod stresom a okresný súd podcenil reálnu obavu z možného konania exposlanca. Proti rozhodnutiu okresného súdu protestoval aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár, ktorý v utorkovom vyhlásení kritizoval pasivitu prievidzskej polície.

Jánoš bude dodržiavať všetky pokyny súdu

Obhajca Gabriel Olšovský uviedol, že Vladimír Jánoš sa sám vzdal poslaneckého mandátu, situáciu o jeho zadržaní považuje za zvrátenú interpretáciu. Tiež prízvukoval, že dobrovoľne odovzdal svoje zbrane a súd požiadal, aby si nepripustil „mediálne tlaky”.

„Od prvopočiatku vypuknutia celej tejto kauzy, ktorej výsledkom bolo moje stíhanie, som so všetkými orgánmi činnými v trestnom konaní spolupracoval. Bol som maximálne súčinný. K veciam som vždy pristupoval zodpovedne, nemám kam ujsť a kde sa skrývať. Všetky pokyny súdu a orgánov činných v trestnom konaní budem dodržiavať,” vyhlásil ešte pred rozhodnutím krajského súdu Vladimír Jánoš.

V súvislosti s jeho prípadom obvinila polícia ďalších dvoch ľudí pre marenie spravodlivosti. Právnik Vladimíra Jánoša a miestny lekár údajne zariadili falošné potvrdenie o tom, že nie je schopný vypovedať pred políciou.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jaromír ČižnárVladimír Jánoš
Firmy a inštitúcie SMER-SD