Prísnejšie tresty za sexuálne zneužívanie poslanci zamietli

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lucia nicholsonova
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 18. marca (WEBNOVINY) – Poslanci v stredu zamietli sprísnenie trestných sadzieb za spáchanie trestných činov sexuálneho zneužívania a obmedzovania osobnej slobody. Prísnejšie tresty v novele Trestného zákona neúspešne presadzovala poslankyňa za SaS Lucia Nicholsonová, parlament novelu neschválil.

„V súčasnosti čoraz častejšie rezonujú medializované prípady zneužívania detí, pri ktorých páchateľ vyviazol len s podmienečným odkladom výkonu trestu odňatia slobody. Malo by byť povinnosťou zákonodarcu klásť zvýšený zreteľ na ochranu detí a obzvlášť prísne trestať páchateľov vyššie uvedených trestných činov,“ argumentovala Nicholsonová.

Sadzby sú nastavené benevolentne

Poslankyňa liberálov upozorňovala, že sadzby, predovšetkým ich dolné hranice, sú v Trestnom zákone nastavené príliš benevolentne, čím sa vytvára priestor, že dlhodobá práca policajtov a vyšetrovateľov je v mnohých prípadoch zmarená rozhodnutiami sudcov.

„Ktorí, či už z naivity, alebo z iných pohnútok, vnímajú páchateľov trestnej činnosti ako bytosti, ktorým treba pomáhať všetkými nástrojmi, ktoré trestné právo ponúka, aby sa vyhli pobytu za mrežami a keď sa už tomu vyhnúť nedá, aby za nimi trávili čo najkratší čas,“ vysvetľovala.

Nicholsonová preto chcela sprísniť sadzby deliktov, ktoré sú najčastejšie páchané deviantmi – ide predovšetkým o trestné činy so sexuálnym prvkom voči deťom a im obsahovo podobné trestné činy (obmedzovanie osobnej slobody). „Čím menší manévrovací priestor Trestný zákon prenechá súdu na jeho subjektívne a niekedy aj korupčne ovplyvňované rozhodovanie, tým rovnejší meter bude platiť pre všetkých,“ konštatovala.

Zvýšenie sadzieb, predovšetkým dolných, podľa jej slov zúži manévrovací priestor súdu pri stanovovaní výšky trestu. „Tým sa súčasne zúži, respektíve vylúči možnosť, aby tieto osoby získali podmienečný odklad výkonu trestu odňatia slobody, alebo aby boli po krátkom čase podmienečne prepustení z výkonu trestu odňatia slobody,“ vysvetlila opozičná poslankyňa.

Nicholsonová sa pokúsila o zvýšenie viacerých trestov

Novelou Nicholsonová zvyšovala dolnú trestnú sadzbu z terajších troch rokov na štyri roky trestu odňatia slobody v prípade súlože s osobou mladšou ako 15 rokov, rovnako zvyšovala dolnú sadzbu z troch na štyri roky pre páchateľa, ktorý bráni užívať osobnú slobodu závažnejším spôsobom konania, z osobitného motívu, ako verejný činiteľ, na chránenej osobe alebo ním spôsobí väčšiu škodu.

Pre páchateľa, ktorý prostredníctvom elektronickej komunikačnej služby navrhne dieťaťu mladšiemu ako 15 rokov osobné stretnutie v úmysle spáchať na ňom trestný čin sexuálneho zneužívania alebo trestný čin výroby detskej pornografie, by namiesto terajších šiestich mesiacov až troch rokov mal hroziť trest štyri až sedem rokov.

Štyri až šesť rokov malo hroziť tomu, kto zneužije dieťa mladšie ako 15 rokov v úmysle vyvolania sexuálneho uspokojenia jeho účasťou na sexuálnych aktivitách alebo sexuálnom zneužití.

Páchateľ, ktorý pohne dieťa k mimomanželskej súloži, alebo ho iným spôsobom sexuálne zneužije, ak je takého dieťa zverené do jeho starostlivosti, alebo pod jeho dozor alebo odkázaná osoba, ide o detskú prostitúciu, alebo zneužije uznané postavenie, ktoré vyplýva z dôvery, autority alebo vplyvu na dieťa, by mal namiesto terajších jeden až päť rokov hroziť trest odňatia slobody vo výške štyri až šesť rokov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Lucia Nicholsonová