Globsec oslávi desať rokov, dominovať bude Ukrajina a Rusko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ukrajina
Foto: Ilustračné, SITA/AP

BRATISLAVA 30. marca (WEBNOVINY) – Konferencia o zahraničnej a bezpečnostnej problematike GLOBSEC, ktorú organizuje Slovenská atlantická komisia (SAK), bude tento rok v Bratislave po desiaty raz. Ako agentúru SITA informovala Kristína Mizeráková zo Stredoeurópskej strategickej rady, tohtoročný GLOBSEC sa bude konať od 19. do 21. júna.

Všetko o situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Ako uvádza Mizeráková, konferencii budú dominovať témy ako situácia na Ukrajine a reakcia voči Rusku, hrozba takzvaného Islamského štátu a teroristických útokov v Európe, transformácia NATO pred summitom vo Varšave v roku 2016 a budúcnosť Európskej únie ako medzinárodného aktéra.

Globsec je fenomén

Za 10 rokov sme dokázali, že Slovensko môže hrať významnú úlohu v medzinárodných vzťahoch, konštatuje Róbert Vass zo Slovenskej atlantickej komisie. „Snažíme sa ukázať, že spoluprácou mimovládnych organizácií a štátnych inštitúcií, najmä ministerstva zahraničných vecí, vieme zvýšiť hlas Slovenska tak, aby bol aktívnou súčasťou rozhodovania. Dostali sme ho na mapu partnerov, ktorí chcú prispieť k riešeniu vážnych problémov. Zároveň som hrdý, že tím mladých ľudí, častokrát bez nároku na honorár, dokázal na zelenej lúke vybudovať značku, ktorá je dnes porovnávaná s tými najlepšími vo svete,” uviedol Vass.

Podľa bývalého ministra medzinárodných vzťahov Pavla Demeša je GLOBSEC fenomén. „Ak by sme hľadali na Slovensku príklad občianskeho aktivizmu, ktorý spája dobrovoľníctvo s profesionalitou a medzinárodným presahom, sotva nájdeme lepší príklad, ako je veľká výročná konferencia o zahraničnej a bezpečnostnej problematike GLOBSEC,“ tvrdí Demeš. Upozorňuje, že GLOBSEC dnes patrí do päťky najkvalitnejších konferencií svojho druhu na svete.

Malo by prísť viac prezidentov i premiérov

Očakáva sa, že na 10. ročníku sa zúčastní najviac prezidentov, premiérov a ministrov zahraničných vecí v histórii konferencie. V minulosti sa na konferencii GLOBSEC zúčastnili napríklad bývalý generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen, súčasný predseda Európskej rady Donald Tusk, bývalý taliansky premiér Mario Monti či bývalý americký minister pre vnútornú bezpečnosť Michael Chertoff.

Jedným z cieľov konferencie je aj podpora profesionálneho rastu mladých ľudí prostredníctvom GLOBSEC Fóra mladých lídrov (GLOBSEC Young Leaders’ Forum), ktoré tri roky formuje novú generáciu odborníkov a diplomatov. Inováciou tohtoročnej konferencie GLOBSEC bude aj rozšírenie sprievodných akcií ako GLOBSEC City Talks do Banskej Bystrice a Košíc.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Anders Fogh RasmussenDonald TuskMario Monti
Firmy a inštitúcie Islamský štátNATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy