Zmýšľanie Slovákov sa mení, muža nevidia ako živiteľa rodiny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rodina, šťastie
Návrat do normálneho života po lockdowne môže byť pre ľudí náročný. Foto: shutterstock.com

BRATISLAVA 28. marca (WEBNOVINY) – Len päť percent Slovákov vidí živiteľstvo rodiny ako primárnu úlohu muža. Vyplýva to z prieskumu agentúry Ipsos Slovensko pre spoločnosť KRUK Česká a Slovenská republika, ktorá sa zaoberá správou pohľadávok. Prieskum robila agentúra na vzorke 1024 respondentov vo veku 18 až 65 rokov telefonickou formou v priebehu októbra 2014.

Zodpovední by mali byť všetci členovia domácnosti

Až 51 percent respondentov na Slovensku sa naopak domnieva, že za udržanie dobrej finančnej situácie rodiny by mali byť zodpovední všetci členovia domácnosti, ktorí majú finančné príjmy. Teda nielen manželia či partneri, ale aj ich dospelé pracujúce deti.

Štyridsaťjeden percent opýtaných si myslí, že za finančnú situáciu rodiny zodpovedajú predovšetkým obaja manželia či partneri. O finančnej zodpovednosti len jedného partnera, teda buď muža alebo ženy, je presvedčených deväť percent respondentov. Väčšiu zodpovednosť pritom prisudzujú ženy ženám a muži naopak mužom.

Zlá finančná situácia by nemala podľa väčšiny vplyv na rodinné vzťahy

O svojich príjmoch, výdavkoch a záväzkoch informuje podľa prieskumu svojho manžela či manželku 57 percent respondentov a v prípade partnera či partnerky 26 percent respondentov. Svoje deti informuje o finančnej situácii 29 percent opýtaných a 34 percent respondentov informuje svojich rodičov. Podľa väčšiny Slovákov by tiež priznanie zlej finančnej situácie blízkeho človeka nemalo negatívny vplyv na rodinné vzťahy alebo by ich naopak posilnilo.

U 39 percent opýtaných by rodinné vzťahy v prípade priznania dlhu zostali rovnaké. Podľa 33 percent respondentov by vzniknutá situácia naopak rodinné vzťahy posilnila. Dlhy by teda negatívne ovplyvnili rodinné vzťahy len v prípade 23 percent opýtaných.

Agentúru SITA o výsledkoch prieskumu informovala PR manažérka spoločnosti KRUK Česká a Slovenská republika Markéta Fixová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať