Súboj za Smerom je tesný, v parlamente by boli aj národniari

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Fico
Predseda vlády Robert Fico počas TB na tému: Národná rada SR schválila zníženie zdravotných odvodov pre nízkopríjmových zamestnancov. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 26. marca (WEBNOVINY) – Ak by boli parlamentné voľby v marci, z víťazstva by sa tešila strana Smer-SD so ziskom 37,7 percenta hlasov. Druhé miesto by obsadila strana Sieť s výsledkom 9,3 percenta. Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) by skončilo na tretej priečke s výsledkom 8,8 percenta.

SDKÚ, aj SaS by v parlamente chýbali

Podporu osem percent zaznamenalo rovnako Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) a Most-Híd. Do národnej rady by sa dostala aj Slovenská národná strana (SNS), ktorú by volilo 6,2 percenta voličov. Vyplýva to z telefonického prieskumu agentúry Polis Slovakia, ktorý robila pre agentúru SITA od 17. do 23. marca na vzorke 1448 respondentov starších ako 18 rokov na území celej republiky.

Do parlamentu by sa podľa prieskumu nedostala Strana maďarskej komunity (SMK), ktorú by volilo 4,7 percenta respondentov. Stranu Sloboda a Solidarita (SaS) by volilo 3,8 percenta, hnutie NOVA 2,8 percenta opýtaných. Podpora SDKÚ-DS bola v prieskume na úrovni 2,2 percenta, Komunistickú stranu Slovenska (KSS) by chcelo v národnej rade 2,1 percenta respondentov, Ľudovú stranu – Naše Slovensko (ĽS-NS) by volilo 1,5 percenta rovnako ako stranu Skok.

Voliť by nešlo 14 percent respondentov

Respondentov sa v prieskume pýtali: „Ak by boli parlamentné voľby tento víkend, ktorú stranu alebo hnutie by ste volili?“ Preferencie vyrátali z 59-percentnej účasti.

Nerozhodnutých bolo 27 percent respondentov, voliť by nešlo 14 percent. Ak by sa voľby skončili zhodne s prieskumom, Smer-SD by mal v zákonodarnom zbore 73 poslaneckých mandátov, Sieť by získala 18 kresiel, OĽaNO by patrilo 17 miest. Z KDH a Mostu-Híd by do parlamentu išlo po 15 poslancov a 12 stoličiek by patrilo národniarom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky