Maďarský Gripen v Košiciach opravili, odletel na základňu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Gripen
Švédska strana ponúka Slovensku prenájom stíhačiek. Foto: Ilustračné, SITA/ AP

KOŠICE 26. Marca (WEBNOVINY) – Maďarská vojenská stíhačka Gripen dnes o 10:30 odletela z košického civilného letiska na domovskú leteckú základňu v Kecskeméte. Potvrdil to dnes šéf marketingu košického letiska Juraj Tóth.

Maďarská vojenská stíhačka Gripen v piatok 20. marca pre poruchu núdzovo pristála na košickom civilnom letisku. Až dodnes ju opravovali technici a po testovaní odletela. Podľa vyjadrenia Tótha, letisko má dostatok parkovacích plôch a prítomnosť vojenskej stíhačky nijako neobmedzovala prevádzku košického civilného letiska.

Ako v piatok 20. marca informoval Magyar Nemzet, v piatok pri návrate z cvičenia v ostrej streľbe vo Švédsku núdzovo pristálo lietadlo Gripen maďarskej armády na košickom letisku. V kecskemétskej leteckej báze čakali prílet šiestich bojových strojov a ich sprievodného An-26.

Doletelo však len päť stíhačiek, šiesty Gripen pre poruchu nemohol využiť celú zásobu paliva, tak sa jeho pilot v zmysle bezpečnostných predpisov rozhodol núdzovo pristáť na košickom letisku. Maďarské bojové stroje sa počas uplynulého týždňa zúčastnili a na severno-švédskom letisku VIDSEL akcie „Vzdušná prevaha 2015“ v streľbe raketami a delami.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Letisko KošiceMO Ministerstvo obrany SR