Problém s hraním hazardných hier majú najmä muži

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Hrací automat
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 30. marca (WEBNOVINY) – Problém s hazardnými hrami na Slovensku majú predovšetkým muži, na linku pomoci volajú okrem hráčov aj ich príbuzní či známi. Povedala to na tlačovej konferencii v Bratislave psychologička Ivana Macková, ktorá na Linke pomoci pre problémy s hraním pracuje.

Linku prevádzkuje Centrum pre liečbu drogových závislostí v Bratislave. Za rok 2014 prijali zamestnanci linky 546 oprávnených hovorov, neoprávnených bolo 670. Z tých, ktoré sa problematiky hrania týkali, potrebovali v 66 percentách pomoc hráči alebo tí, ktorí majú s hraním problém. O niečo menej volali tí, ktorých sa hranie nepriamo dotýka, teda známi či rodina hráčov, táto skupina predstavuje 34 percent. Z príbuzných ide najmä o partnerky, manželky a matky.

Problém majú hlavne s hazardnými hrami

V 92 percentách sú hráčmi muži, ich priemerný vek je 32 rokov, v prípade žien je to 36 rokov. Problém majú najmä s hracími automatmi, stávkovými hrami či kasínami a ruletou. Medzi ostatné závislosti patria počítačové hry, poker, investovanie, Bingo alebo Keno problém má v tomto prípade približne deväť percent hráčov. „Sme tu na to, aby sme riešili problémy tam, kde sú,“ povedal riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí v Bratislave Ľubomír Okruhlica.

Počet ľudí, ktorí žiadajú o liečbu, podľa jeho slov neklesá. Pred siedmimi rokmi vzrástol a odvtedy sa drží na stabilnej úrovni, pripomenul Okruhlica s tým, že centrum sa snaží pomôcť tým, ktorí majú problém. Od roku 1995 do roku 2013 sa počet liečených pacientov pohyboval v rozmedzí od 250 do 300. V roku 2009 ich bolo 311, no po iné roky to je približne 290.

Linka je financovaná podľa zákona o hazardných hrách

Linka pomoci pre problémy s hraním funguje od 1. februára 2013. Za celý čas fungovania prijali zamestnanci linky 2 700 hovorov, no nie všetky sa týkali problémov s hazardným hraním. Hráči získavajú informácie o linke najmä zo štítkov na hracích automatoch, ale aj z internetu. Linka je financovaná podľa zákona o hazardných hrách, o jej zriadení rozhodlo ministerstvo financií. Financovaná je z darov prevádzkovateľov hier sumou približne 70-tisíc eur ročne. Jej pracovníci ľuďom pomáhajú každý pracovný deň v riadnom pracovnom čase, od 17:00 do 9:00 funguje odkazová schránka.

Podľa asociácie prevádzkovateľov automatov je závislosť od automatov stabilizovaná, rastie však počet hráčov v prípade iných typov hrania. Novými výzvami pre liečbu závislostí sa stáva najmä nekontrolované internetové hranie či hry na sociálnych sieťach, uviedol to hovorca asociácie Juraj Danielis.

„V tejto súvislosti dlhodobo upozorňujeme na odliv hráčov do internetových kasín, z ktorých príjmy často odchádzajú do daňových rajov, kde sú registrované. Kasína sú však na rozdiel od prísne kontrolovaných herní miestom, kde je najvyššie riziko vzniku závislosti či hrania mladistvých,“ vysvetlil.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať