Tretina piatakov si dá sladkosti každý deň, ukázal prieskum

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Placinky, sladkosť, jedlo
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 29. marca (WEBNOVINY) – Takmer tretina žiakov piateho ročníka základných škôl konzumuje každý deň sladkosti a 75 percent piatakov si dá raz až dvakrát týždenne vyprážané jedlá.

Tieto, ale aj ďalšie zistenia priniesol štvrtý ročník celoslovenského prieskumu, ktorý je súčasťou kurzu zdravého stravovania Hravo ži zdravo určeného pre žiakov piatych ročníkov.

Najčastejšou prílohou sú cestoviny

Anketa, do ktorej sa zapojilo 3296 žiakov, sa zameriavala na stravovacie návyky a pohybové aktivity detí. Respondenti odpovedali, že viac ako polovica z nich konzumuje denne biele pečivo. Tmavé, celozrnné pečivo je zasa súčasťou každodennej stravy približne tretiny žiakov. Sladké pečivo konzumuje iba raz týždenne alebo vôbec polovica zúčastnených. Najčastejšou prílohou dnešných piatakov sú cestoviny a varené zemiaky. Štvrtina piatakov uviedla, že vôbec nekonzumuje vyprážané prílohy.

Pri konzumácii čerstvého ovocia a zeleniny prevažovali odpovede, že patria do každodenného jedálnička piatakov a strukoviny konzumujú jeden až dvakrát týždenne. Čerstvé ovocie a zeleninu vôbec neje minimálny počet detí, strukoviny však odmieta až 13 percent piatakov.

Viac ako polovica respondentov konzumuje mliečne výrobky každý deň a iba 2,7 percenta ich nekonzumuje vôbec. Takmer tretina piatakov konzumuje každý deň sladkosti, len 17 percent nekonzumuje vôbec ani sladkosti ani slané pochúťky.

Takmer polovica neje instantné jedlá

Z kategórie mäsa je hydina súčasťou každodenného jedálnička iba u siedmich percent piatakov a až 20 percent konzumuje každý deň hovädzie či bravčové mäso. Naopak, ryby vôbec neje viac ako tretina piatakov. Vyprážané jedlá konzumujú jeden až dvakrát týždenne takmer tri štvrtiny piatakov.

Skoro 50 percent piatakov vôbec nekonzumuje instantné jedlá a polotovary. Menej ako desať percent konzumuje hotové jedlá a polotovary každý deň. Piataci sa stravujú najmä doma a to až v 63 percentách prípadov. Desiatu do školy si z domu nosí 94 percent odpovedajúcich. Takmer 60 percent má pravidelnú stravu štyri až šesťkrát denne vrátane raňajok.

Každý deň alebo aspoň štyrikrát týždenne športuje 62 percent piatakov. Ide pritom o pravidelné tréningy alebo pohyb vonku s kamarátmi alebo rodičmi. Telocvik je však jedinou formou športu pre 16 percent žiakov. Spolu až 78 percent piatakov uviedlo, že netrávi žiadny čas alebo len jeden až dve hodiny denne pri televízii alebo počítači.

Informácie pochádzajú od Ildikó Rábekovej z Potravinárskej komory Slovenska.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia