Miškov je predsedom strany SKOK!, vo voľbách nemal súpera

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Juraj Miškov
Juraj Miškov na ustanovujúcom Republikovom sneme Slovenskej občianskej koalície (SKOK!). Košice, 28. marec 2015. Foto: SITA/Jozef Jarošík

BRATISLAVA 28. marca (WEBNOVINY) – Poslanec NR SR Juraj Miškov sa stal predsedom novej strany Slovenská občianska koalícia (SKOK!). V sobotu ho za predsedu zvolili delegáti ustanovujúceho snemu strany v Košiciach, vo voľbách nemal súpera. Podľa stanov strany SKOK! Miškov môže byť predsedom iba jedno funkčné obdobie. Funkciu kancelára strany bude zastávať Michal Nižňan a predsedom Programovej rady sa stal Martin Chren.

Ako na tlačovej besede uviedol predseda Miškov, Slovenská občianska koalícia je tu pre ľudí, ktorí cítia a myslia občiansky a liberálne. „SKOK! Chce rúcať bariéry, ktoré vznikli medzi občanmi a stranami,“ povedal Miškov. Doložil, že chcú pripraviť ako prvá strana skutočne komplexný program reformy školstva. Ako uviedol Miškov, náklady súvisiace s prípravou, založením strany a konaním ustanovujúceho snemu hradil z vlastných zdrojov. Zdôraznil, že pokiaľ ide financovanie strana bude dodržiavať všetko, čo vyžaduje zákon, „no v niektorých veciach pôjdeme aj nad rámec zákona.“

Delegáti prijali základné dokumenty strany – Stanovy, Programové hodnoty a ciele, ako aj Etický kódex člena. Účastníci rokovania sa zoznámili aj s dlhodobou stratégiou strany SKOK!, ktorá spočíva v komplexnej podpore a budovaní silných regiónov na Slovensku. Zvolili členov výkonnej rady a rozhodcovského súdu, ktorý bude dohliadať okrem iného aj nad dodržiavaním etického kódexu jednotlivými členmi.

Po skončení ustanovujúceho snemu strany SKOK! novozvolení predstavitelia otvorili prvú Krajskú kanceláriu strany, ktorá bude jej členom a sympatizantom k dispozícii na Hlavnej ulici 74 v Košiciach.

Juraj Miškov

sa narodil 15. apríla 1973 v Bratislave. Na Univerzite Komenského v Bratislave vyštudoval Filozofickú fakultu a Fakultu manažmentu. Profesionálnu kariéru začínal v roku 1991 ako redaktor v Slovenskom rozhlase, od roku 1992 bol redaktorom v denníku Smena. Pracoval v oblasti reklamy. V rokoch 1992-93 bol konateľom spoločnosti Randolph, Young & Moore a v rokoch 1993-99 konateľom spoločnosti Burian, Miškov & Partners. Od roku 2000 do roku 2009 bol generálnym riaditeľom reklamnej agentúry MUW Saatchi & Saatchi.

Miškov bol podpredsedom strany Sloboda a Solidarita (SaS). V parlamentných voľbách 2010 bol zvolený za poslanca NR SR za SaS. Vo vláde Ivety Radičovej bol ministrom hospodárstva. Po voľbách v roku 2012 sa opäť stal poslancom NR SR za SaS. Zo strany vystúpil spolu s ďalšími poslancami 16. apríla 2013. Následne zakotvil v hnutí Nova Daniela Lipšica. Z tohto hnutia vystúpil 23. septembra 2014. Vznik novej strany oficiálne oznámil začiatkom decembra. Ministerstvo vnútra zaregistrovalo Slovenskú občiansku koalíciu (SKOK!) ako politickú stranu začiatkom marca.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Juraj MiškovMartin ChrenMichal Nižňan
Firmy a inštitúcie Slovenská občianska koalícia SKOK!