Župa musí vrátiť milión eur, Kotleba viní nominantov Smeru

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kotleba
Predseda BBSK Marián Kotleba počas tlačovej besedy predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja o domovoch sociálnych služieb. Banská Bystrica, 10. október 2014. Foto: SITA/Ján Viazanička

BANSKÁ BYSTRICA 28. marca (WEBNOVINY) – Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) má vrátiť takmer 1,02 milióna eur, ktoré čerpal z eurofondov na program elektronizácie svojich služieb.

Žiada to od neho ministerstvo financií ako sprostredkovateľský orgán pre operačný program informatizácia spoločnosti (OPIS) na základe výsledkov januárovej administratívnej kontroly verejného obstarávania z Úradu vlády SR, ktorý je riadiacim orgánom pre tento program. Požadovaná suma predstavuje štvrtinu oprávnených výdavkov na projekt.

Ako informoval hovorca BBSK Vladimír Gürtler, Úrad vlády zistil, že BBSK za bývalého vedenia pri verejnom obstarávaní pochybil.

„Počas administratívnej kontroly bolo zistené porušenie princípov a postupov verejného obstarávania definovaných právnymi predpismi ES a SR pre verejné obstarávanie,“ uvádza sa v rozhodnutí Úradu vlády SR. Podľa výzvy ministerstva financií z 18. marca má BBSK vyše milióna eur vrátiť do 50 dní od jej doručenia.

Kotleba viní za chyby Maňku a Murgaša

Župan Marian Kotleba zdôraznil, že BBSK musí platiť za chyby predošlých županov, nominantov strany Smer-SD – Vladimíra Maňku a Milana Murgaša. „Vláda, na čele ktorej sedí predseda strany Smer Robert Fico, skonštatovala, že tohto porušenia zákona sa dopustili župani zo strany Smer,“ uviedol Kotleba.

Prípad dal do súvislosti aj s vyhláseniami premiéra Fica z výjazdového zasadnutia vlády v Banskej Bystrici, podľa ktorých vláda uvažuje o odobratí rozhodovacích kompetencií BBSK v oblasti čerpania eurofondov.

„BBSK pri čerpaní eurofondov pod mojím vedením striktne postupuje v zmysle zákona,“ uviedol Kotleba s tým, že o avizovanom odobratí kompetencií sa chce s premiérom Ficom rozprávať na osobnom stretnutí, o ktoré ho požiadal v pondelok.

Projekt rozbehli pred vyše tromi rokmi

Elektronizáciu svojich služieb rozbehol BBSK pred vyše tromi rokmi, jej cieľom je vybudovať 53 vybraných elektronických služieb pre občanov a podnikateľov.

Celkové náklady na projekt sú takmer 4,5 milióna eur, pričom 95 percent z oprávnených nákladov hradí župa z nenávratného príspevku, ktorý získala cez OPIS. Dodávateľom zavedenia elektronických služieb je firma Capgemini Slovensko.

Jednotlivé elektronické služby Úradu BBSK majú byť verejnosti sprístupňované postupne v priebehu tohto roka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Marian KotlebaMilan MurgašRobert FicoVladimír GürtlerVladimír Maňka
Firmy a inštitúcie BBSK Banskobystrický samosprávny kraj (VÚC)MF Ministerstvo financií SRSMER-SD