Členstvo v NATO prinieslo veľkú zodpovednosť, tvrdí Maxim

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Slovenskí vojaci sa vrátili z Cypru z misie OSN
Slávnostný nástup profesionálnych vojakov Ozbrojených síl Slovenskej republiky a Ozbrojených síl Maďarska, ktorí sa vrátili z mierovej misie OSN UNFICYP na Cypre. Nitra, 25. september 2014. Foto: SITA/Martin Havran

BRATISLAVA 29. marca (WEBNOVINY) – Členstvo v NATO pre Slovensko neznamená len zvýšenie bezpečnostných záruk a úspešné zavŕšenie integračného procesu ale prinieslo so sebou aj veľkú zodpovednosť – aktívnejšiu medzinárodnú vojenskú angažovanosť a zdieľanie bremena zabezpečenia obrany Aliancie.

Zdôraznil pre agentúru SITA náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálporučík Milan Maxim v súvislosti s dnešným 11. výročím vstupu do NATO. Zároveň dodal, že išlo o jednu z našich „najdôležitejších strategických priorít“.

Členstvo umožnilo zredukovať armádu

Členstvo v NATO umožnilo Slovensku zredukovať armádu, ktorú sme „zdedili“ delením bývalej federálnej armády, pripomenul. Na druhej strane to neznamená, že vstupom do Aliancie Slovensko nemusí vynakladať nevyhnutné zdroje na obranu.

„Súčasná bezpečnostná situácia v blízkosti našich hraníc nás utvrdzuje v tom, že vynakladať výdavky na zaručovanie obrany je nevyhnutnou potrebou zabezpečenia stability a prosperity krajiny a regiónu,“ zdôraznil náčelník generálneho štábu.

Zaviazali sme sa budovať ozbrojené sily plne kompatibilné so štandardmi NATO. Počas jedenástich rokov členstva z hľadiska funkčnosti prešli významnými zmenami. Služba v ozbrojených silách bola plne profesionalizovaná, vytvorili sme zbor poddôstojníkov a zaviedli nový systém výcviku, pripomenul Maxim.

Problémom je modernizácia výzbroje

V rámci NATO sme vedúcou krajinou pre oblasť likvidácie nevybuchnutej munície. Akreditačná komisia aliancie vysoko ocenila pripravenosť Centra výnimočnosti pre túto oblasť, čím toto centrum splnilo všetky podmienky a stalo sa prvou fungujúcou inštitúciou Severoatlantickej aliancie pôsobiacou na území Slovenska.

Slovenské ozbrojené sily nepretržite zabezpečujú ochranu vzdušného priestoru v rámci systému protivzdušnej obrany NATO NATINADS. Cieľom je, aby slovenské ozbrojené sily boli spoločne so spojencami schopné čeliť bezpečnostným hrozbám súčasnosti, zdôraznil Maxim.

Na druhej strane priznal že nie všetky dlhodobé transformačné ciele sa podarilo naplniť. Azda najpálčivejšie problémy sú spojené so zaostávaním modernizácie výzbroje. Prioritou je modernizácia hlavnej bojovej techniky Vzdušných síl a Pozemných síl.

NATO
Foto: SITA/AP

Zapojili sme sa do významných operácií

Ozbrojené sily SR sú podľa Maxima rešpektovaným prispievateľom do spoločného úsilia spojencov v medzinárodnom krízovom manažmente. Slovensko sa zapojilo do významných operácií pod vlajkou NATO: napríklad KFOR v Kosove, SFOR v Bosne a Hercegovine, Iracká sloboda v Iraku a ISAF v Afganistane.

V súčasnosti sa príslušníci Ozbrojených síl SR zúčastňujú na dvoch operáciách pod velením NATO (operácia Resolute Support v Afganistane a v rámci veliteľstva NATO v Bosne a Hercegovine).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Milan Maxim
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvyOzbrojené sily Slovenskej republiky