Sudcu potrestali za prieťahy, jeho peňaženka utrpí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sudca sudy kladivko
Slovenské súdy nie sú podľa názoru občanov nezávislé. Foto: ilustračné, Shutterstock

BRATISLAVA 31. marca (WEBNOVINY) – Bratislavského trestného sudcu Juraja M. potrestali za prieťahy v šiestich prípadoch. Sudca Okresného súdu Bratislava I príde o 50 percent platu počas šiestich mesiacov. V pondelok o tom rozhodol päťčlenný odvolací disciplinárny senát Najvyššieho súdu SR.

Na sudcu podala predsedníčka Okresného súdu Bratislava I Eva Fulcová v decembri 2013 a v marci 2014 návrhy na začatie disciplinárneho konania. Dôvodom bolo šesť prípadov, kde mu pripisujú spôsobenie prieťahov.

Prípad posunul krajskému súdu neskoro

Siedmy prípad sa týka prepustenia z väzby dvoch údajných členov bankomatového gangu. Juraj M. síce dvojici väzbu predĺžil, ale podľa šéfky súdu prípad neskoro posunul na krajský súd, medzitým uplynula obvineným lehota väzby a kraj ich musel pustiť na slobodu. Pre tento prípad Juraja M. stíha aj generálna prokuratúra, obvinili ho z marenia úlohy verejným činiteľom.

Disciplinárny senát prvého stupňa uznal Juraja M. v máji 2014 vinného zo všetkých siedmich skutkov a potrestal ho znížením platu o 70 percent na jeden rok.

Na niektoré veci zabudol

Sudca sa k prvým šiestim prípadom priznal. „Je pravda, že som na niektoré veci zabudol, ale v žiadnom prípade to nebolo úmyselné,“ povedal v pondelok na ústnom pojednávaní. Vinu pri siedmom, väzobnom prípade, odmieta a voči rozhodnutiu sa odvolal.

Odvolací disciplinárny senát v pondelok zrušil vlaňajší verdikt a sám rozhodol, že Juraj M. je vinný v prípadoch prieťahov. Disciplinárne konanie pri siedmej veci prerušil, keďže pre ten istý skutok Juraja M. už stíha prokuratúra. Odvolací senát mu preto upravil trest zníženie platu na 50 percent na pol roka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie NS Najvyšší súd SR