Procházka dostal stopku, prokuratúra nezverejní nahrávku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Radoslav Procházka
Nezaradený poslanec NR SR Radoslav Procházka počas tlačovej besedy, na ktorej predstavil názov, logo a základné programové ciele a štruktúry pripravovanej politickej strany. Prešov, 26. apríl 2014. Foto: SITA/Viktor Zamborský

BRATISLAVA 31. marca (WEBNOVINY) – Predseda OĽaNO Igor Matovič nezverejní nahrávku, na ktorej si tajne zaznamenal rozhovor s niekdajším prezidentským kandidátom Radoslavom Procházkom.

„Keďže už štyri mesiace je nahrávka kľúčovým dôkazom vo vyšetrovaní, kým nebude skončené vyšetrovanie, nahrávku zverejňovať nebudem,“ povedal v utorok novinárom Matovič.

Matovič nechce vyjsť v ústrety Procházkovej stratégii

Zverejnením nahrávky by Matovič podľa vlastných slov maril vyšetrovanie a úmyselne porušil zákon. Líder obyčajných ľudí si chce počkať na výsledky expertízy, ktorá má potvrdiť pravosť nahrávky. Matovič nahrávku nechce zverejniť aj preto, lebo nechce vyjsť v ústrety Procházkovej stratégii.

„Po desiatich mesiacoch sa had prestal krútiť. Odpoveď je jednoduchá, minulý týždeň si strana Sieť najala nových spindoktorov,“ konštatoval Matovič. Procházka podľa neho vyzval prokuratúru na zverejnenie nahrávky preto, lebo mu tento krok poradili poradcovia, aby sa tejto témy zbavil.

„Boja sa, že by bola celá nahrávka zverejnená pred voľbami,“ dodal predseda OĽaNO. Matovič zároveň dal verejný prísľub, že po ukončení vyšetrovania nahrávku zverejní. „Najneskôr do termínu volieb,“ uzavrel.

Prokuratúra nahrávku nezverejní

Úrad špeciálnej prokuratúry nezverejní nahrávku rozhovoru Radoslava Procházku s Igorom Matovičom. „Zverejnenie dôkazných prostriedkov, v tomto prípade nahrávky, zadováženej v prebiehajúcom prípravnom konaní, nemá oporu v zákone. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie sa nebudeme k veci podrobnejšie vyjadrovať,“ uviedla v utorok pre agentúru SITA hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Predseda strany Sieť Radoslav Procházka vyzval v pondelok orgány činné v trestnom konaní, aby zverejnili celú nahrávku jeho rozhovoru s lídrom OĽaNO Igorom Matovičom. „Ak máme za tým urobiť bodku, nebude sa to dať urobiť bez toho, aby si ľudia sami urobili úsudok. Ja z toho nemám obavu,“ povedal Procházka v relácii Téma dňa televízie TA3.

Chcú sa sústrediť na robotu

Matovic
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Procházka pripomenul, že v doteraz nezverejnenej časti nahrávky na otázku, či bude po prezidentských voľbách niekomu niečo dlžný, jednoznačne odpovedal, že nie.

„Pre mňa by nemala zmysel účasť na verejnej službe, ak by som mal byť niekomu niečo dlžný,“ zdôraznil líder Siete.

Na margo samotného rozhovoru dodal: „Urobil som chybu, že som ten rozhovor viedol. Mrzí ma to.“ Súhlas na zverejnenie celej nahrávky však platí podľa Procházku „komukoľvek“.

„Záleží mi na tom, aby sme sa zvyšný rok mohli sústrediť na robotu pre ľudí, na prípravu plánu, ktorý už dnes má jasné kontúry,“ dodal predseda Siete.

Video vraj Matovičovi ukradli

Kauza nahrávky by podľa neho nemala ovplyvniť schopnosť jej aktérov spolupracovať v budúcnosti. „Nie sme pretekári v negatívnych emóciách,“ uzavrel Procházka.

Matovič v júni minulého roka, tri mesiace po prezidentských voľbách, informoval verejnosť, že Procházka ako prezidentský kandidát chcel vo februári 2013 umiestniť časť inzercie v jeho novinách bez dokladov. Procházku Matovič vyzval absolvovať test na detektore lži.

Hoci Matovič najprv tvrdil, že o rozhovore s Procházkom nemá žiaden dôkaz, neskôr priznal, že si celý rozhovor nahral a časť rozhovoru nakoniec unikla do médií. Aj keď záznam okrem častí rozhovoru s Procházkom obsahoval aj komentáre Igora Matoviča, Matovič vravel, že video mu ukradli.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Igor MatovičRadoslav Procházka